Няколко души снощи отбелязаха годишнината от смъртта на руския опозиционер Борис Немцов в Москва, въпреки значителния риск от арест, предаде ДПА, като се позова на свой репортер на място.

Хора са положили цветя на моста в близост до Кремъл, където Немцов беше застрелян преди осем години на 27 февруари 2015 година.

Полицейски служители са патрулирали около мястото на паметника. През деня беше арестувана млада жена, която носеше плакат с надпис "Борис".

Немцов беше смятан за голям поддръжник на Украйна, срещу която Русия открито води пълномащабна война от една година насам, посочва ДПА. На 55-годишна възраст той беше убит с изстрел от огнестрелно оръжие от автомобил. През 2017 г. съдът изпрати задълго в затвора заподозрения за убийството и четирима негови съучастници от Северен Кавказ. Убийството на политика опозиционер, който е бил заместник министър-председател на Русия при президента Борис Елцин от 1997 до 1998 г., повдига много въпроси и до днес. Семейството на Немцов твърди, че истинските организатори на убийството никога не са били издирвани.

"Паметта му е жива", написа в "Туитър" видният критик на Кремъл Михаил Ходорковски, който живее в чужбина. "Неговият пример вдъхновява хиляди руснаци да спрат да се страхуват и да направят родината си свободна", добави той./БТА