Северна Корея обяви, че разполагането на американско въоръжение като самолетоносачи, бомбардировачи и въоръжени с ракети ядрени подводници на територията на Южна Корея може да създаде условия за използване на ядрено оръжие. Това огласи министърът на отбраната на Корейската народнодемократична република (КНДР) Кан Сун-нам, цитиран от държавната медия КЦТА и БТА.

Ройтерс отбелязва, че изявлението вдига залозите за проява на военна сила от страна на двете държави, като се има предвид противопоставянето по отношение на програмите на Северна Корея за ядрено въоръжаване и изстрелване на балистични ракети.

В становището си севернокорейският министър също така обвини САЩ и Южна Корея за покачване на напрежението в региона, като разкритикува първата среща на сформираната от тях консултативна група по ядрените въпроси.

"Все по-очевидното разполагане на стратегически ядрени подводници и други стратегически военни активи може да отговори на условията, посочени в законите на КНДР, за употреба на ядрено оръжие", гласи още изявлението.

Думите му се отнасят за американската ядрена подводница клас "Охайо", която по-рано тази седмица пристигна в пристанището на южнокорейския град Пусан.

"Този етап от военното противопоставяне на Корейския полуостров изплува като опасна реалност", добавя в информацията си КЦТА.

Изявлението идва, след като американски военнослужещ премина демаркационната линия между Южна и Северна Корея и навлезе на севернокорейска територия във вторник. Това се случва точно в момента на изостряне на отношенията между двете Кореи, както и между КНДР и САЩ. От Пхенян все още не са коментирали случая с американския войник.

Миналата година изолираната държава прие нов, допълнен закон за използването на ядреното оръжие, който обявява статута й на ядреновъоръжена държава за "необратим".

"От първостепенна важност е с узаконяването на нашата политика на ядрено въоръжаване да се прокара една непреодолима граница за опитите да се правят договорки за нашите ядрени оръжия", каза тогава лидерът на Северна Корея - Ким Чен-ун.

dir.bg