На 19 октомври тържествено беше отбелязан празника на Българския лекар. На тържеството присъства ръководството на МБАЛ – Шумен - д-р Димитър Костов и д-р Недко Тодоров и г-н Стефан Янев. В своето слово проф. д-р Сашо Евлогиев, областен координатор на ПП „Български възход“ обяви, че събитието няма политически характер, то не е предизборна среща и няма такава цел. „… Събрали сме се като граждани, които искат да почитат паметта на починалите лекари, фелдшери, медицински сестри и помощен персонал и да честитим празника на българския лекар, защото тези хора заслужават това…“. Той припомни преданието, че днес православната църква почита паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец. Той е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия манастир в България – Рилския. Той е водач на българските будители. Според легендата, е роден през 876 г. в с. Скрино край Дупница и умира на 18 август 946 г. Живее по времето на княз Борис I и цар Симеон, но най-активните му години са при царуването на цар Петър I. До 25-годишна възраст св. Иван Рилски е пастир. Но в неговото сърце винаги гори любовта към Бога и желанието да му се посвети изцяло. Първоначално рилският чудотворец постъпва в манастира „Св. Димитър", под връх Руен във Влахина планина. Там придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия. Приел монашеството, той се отдава на пост и молитва, като се установява първоначално във Витоша, а по-късно в планина Рила, където по-късно основава едноименния манастир. Там той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести. Славата му се разнася, из пределите на България и Европа. Българският цар Петър I изминава разстоянието от столицата Велики Преслав до Рила (около 440 км), за да се срещне с него, но монахът не пожелава да се запознае с владетеля поради смирение. Той приема плодовете, но не и златото, което царят му предлага, като само му се покланя отдалеч. Това още повече увеличава славата му и към него заприиждат ученици от цяла България.

След смъртта си св. Иван Рилски е погребан близо до Рилската обител, но скоро след това цар Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в град Средец, днешна София. Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е канонизиран. Византийският писател Георги Скилица свидетелства, че в Средец мощите му излекуват византийския император Мануил I Комнин.

Мощите на св. Иван Рилски са пренасяни няколко пъти от Рилския манастир до Търново и обратно. И днес всеки вярващ може да целуне ръката на св. Иван Рилски, чиито нетленни мощи се намират в специална ракла пред иконостаса в главната църква на манастира, а през 2009 г. след решение на Светия синод частица от мощите е предадена на Великотърновския митрополит Григорий от патриарх Максим и рилския епископ Евлогий.

Думата беше предоставена на Председателят на българския лекарски съюз (БЛС) – Шумен д-р Десислава Найденова, която описа огромния принос на лекари и медицински сестри, както за здравеопазването в област Шумен, така и в цялата страна. В изказването си тя посочи имената на десетки лекари, ръководители на структури в болницата, които са отдали огромна част от своя живот за издигане на авторитета на българското здравеопазване. Беше представена кратка справка за жертвите в резултат на пандемията „Covid – 19“. За почитане на тяхната памет беше отслужена заупокойна молитва. В израз на преклонение към тяхното дело и това, което са извършили бяха посадени две вечно зелени дървета от проф. д-р Сашо Евлогиев и г-н Стефан Янев от двете страни на паметната стена.

За бързо изцеляване на болните, здраве и благоденствие на лекарите, медицинските сестри и обслужващ персонал и техните семейства присъстващи и неприсъстващи поради различни причини беше отслужен водосвет пред параклиса на Болницата. Беше направено дарение от детски рисунки на началника на детско отделение д-р Чобанов за да има по-добро и весело настроение от децата настанени там.

Лидерът на ПП „Български възход“ и местното ръководство на партията направиха кратка разходка в центъра и посетиха част от интересните места на града, където се срещнаха със симпатизанти и съмишленици.

Групата направи среща с общинското ръководство на община Нови пазар, където беше организирана и проведена среща с актива и жители на града. Бяха представени кандидатите за общински съветници на общината. Присъстващите зададоха своите въпроси за лошата инфраструктура, неосветените и мръсни улици, за липсата на нормални условия за придвижване на майки с колички и хора с физически увреждания. Най-тревожния въпрос за кандидатите за общински съветници е демографския срив, липсата на работни места поради малкия брой работещи предприятия; не се предлагат благоприятни условия на младите хора за да останат в общината; чувствително обедняване на хората и др. Стефан Янев и проф. Евлогиев отговориха на поставените въпроси и припомниха позицията на ПП „Български възход“ по тези изключително важни въпроси, а след това посетиха част от атрактивните обекти в града.

Г-н Янев и областното ръководство посетиха община Каспичан, като се срещнаха с общинското ръководство и част от актива на партията в общината. След това бяха посрещнати в гр. Плиска, където поднесоха венец на паметника на княз Борис I Покръстител и направиха кратка разходка като посетиха Двора на буквите и старините на Първата българска столица. В народното читалище се проведе изключително емоционална среща, на която присъстваха кандидатите за общински съветници и кметове в общините на Шуменска област. Новата формула на успеха, която предложиха в община Каспичан е местна коалиция Български възход (ВМРО – БНД) и съставяне на листа от политически необвързани хора. Хора, които застават с имената си, с достойнството и авторитета си, със знанията и опита си. Хора, които нямат партийни ангажименти, не са длъжни да изпълнява поръчки и решения на партията; хора, които ще гласуват в общинския съвет по съвест и в интерес на жителите на общината, а не по нареждане на централата. Тези хора бяха обявени и застанаха с лицата си в препълнената зала пред избирателите, готови да поемат тази голяма отговорност. Беше представен и кандидатът за кмет на гр. Плиска – Михаил Никитин, който представи и резюме на своята програма за бъдещето на Плиска.

Беше подготвен тържествен концерт от движение „Клуб Плиска представя“, който достави много положителни емоции на всички присъстващи в залата.

Пресцентър на ПП "Български възход" - Шумен