Канада ще легализира евтаназията за хора, пристрастени към наркотици. Решението трябва да влезе в сила на 17 март 2024 година. Тогава законът на страната относно медицинското асистирано умиране (MAID) ще претърпи сериозни изменения, обхващайки хора без физически заболявания.

Депресията или зависимостта към наркотици стават валиден критерий за асистирано от държавата самоубийство, съобщава "Дейли мейл".

"Не мисля, че е честно. Правителството също не смята, че е честно, хората без медицинско състояние, но с психологическо такова, да бъдат пренебрегвани", заявява доктор Дейвид Мартел по време на конференция за евтаназията.

Според него условието за "тежко и непоправимо медицинско състояние" дискриминира страданието на много други хора, които не могат да се възползват от асистираното от държавата самоубийство.

Канада легализира евтаназията през 2016 година. Броят на евтаназираните нараства десетократно до 2022 година, когато близо 13 500 души се възползват от тази възможност.

Очаква се тенденцията да продължи, когато депресията и зависимостта към наркотици станат допустим критерий. Не всички обаче са съгласни с промените.

"И има хора, които наистина се борят с употребата на вещества и хората всъщност не получават подкрепата и помощта, от която се нуждаят. Когато MAID навлезе в областта на психичното здраве и злоупотребата с вещества, можем да говорим за евгеника", коментира активистката Зоуи Дод пред VICE News. Междувременно Отава става все по-толерантна към употребата на хероин и фентанил.

Тестова декриминализация на тежките наркотици

В началото на тази година третата най-голяма канадска провинция, Британска Колумбия, декриминализира тежки наркотици за лична употреба, съобщава Гласът на Америка.

Личното притежание на 2,5 грама хероин, фентанил, метамфетамин, кокаин, крек и морфин, вече е декриминализирано. Ако наркотиците бъдат намерени в някого и са в "допустимия грамаж", те няма да бъдат конфискувани, а притежателят им няма да бъде арестуван.

Средно шест души на ден умират в Британска Колумбия от свръхдоза. Това прави общият им брой 2272 души през 2022 г.

Решението за декриминализация на тежките наркотици е подкрепено от министър-председателя Джъстин Трюдо. Засега то е в тестови период, който ще продължи три години и е ограничен до Британска Колумбия.

Много е вероятно след 2026 година законът за декриминализация на тежките наркотици за лична употреба да обхване цялата страна.

Според в. "Торонто Сън" това създава порочен кръг, в който държавата бездейства или дори помага за пристрастяването на хора към наркотици, а след това позволява евтанизирането им.

Как се кандидатства за евтаназия?

За да бъдат одобрени за евтаназия, канадците трябва да преминат през две оценки от "независими доставчици на здравни услуги". Какво означава на практика това?

Желаещият евтаназия трябва да бъде премине през два прегледа от различни практикуващи доктори. Във формуляр те трябва да отбележат, че пациентът им е годен за евтаназия.

За да се получи одобрение, едно лице трябва трябва едновременно да отговаря на три условия:

    да има сериозно и нелечимо заболяване, болест или увреждане;
    да е в напреднало състояние на необратимо намаляване на способностите;
    да изпитва трайно и непоносимо страдание.

Ако двамата лекари установят наличието на трите критерия се преминава към евтаназия. Преглеждащите лекари обаче трябва да са регистрирани към MAID.

С въвеждането на условието за наличието на депресия или наркозависимост, отпадат изискванията за сериозно и нелечимо заболяване или необратимо намаляване на способностите.

За да предотврати потенциалния "самоубийствен туризъм", Канада е направила евтаназията годна само за свой граждани.

Сред евтанизираните има известни канадци, като академик, телевизионни и радио водещи и режисьори.

Процедурата се извършва с инжекции в четири стъпки, като при първите се инжектират обезболяващи и приспивателни вещества.

През 2021 година евтаназията е седмата водеща причина за смърт в Канада. Очаква се през 2024 година тя да влезе в Топ 5. Дори очакваната либерализация на изискванията за евтаназия да бъде спряна, то тенденцията е броят на евтанизираните да продължи да расте.

Статистиката обаче е много по-притеснителна в провинция Квебек. Процентът на евтаназията там скача с 55% само за една година. От асистирано самоубийство умират 3102 през 2021 г. и 4810 през 2022 г.

Това означава, че между 7-8 процента от всички смъртни случаи в Квебек са асистирани самоубийства. Това прави евтаназията водеща причина за смърт след рака и сърдечните заболявания.

Процедурата се извършва от множество държавни и частни болници, включително домове за стари хора. Евтаназията там може да се извършва не само от доктори, но и от медицински сестри.

Ройтерс наскоро съобщи за 47-годишна жена с анорексия, която очаква с нетърпение законът да бъде променен, за да може да получи достъп до MAID.

Има случаи, в които хора, останали без дом и работа, са били одобрени за евтанизация.

"Правителството ме вижда като заменим и безполезен боклук, който само се оплаква", заявява в предсмъртното си обръщение 51-годишната София от Онтарио. В продължение на две години тя и приятелите безуспешно молят за по-добри условия на живот. Държавата обаче й осигурява безплатна евтаназия.

Алън Никълс страда от депресия и други медицински проблеми, но никой от тях не е животозастрашаващ. Въпреки протестите на близките си 61-годишният канадец подава молба за евтаназия. В нея е посочено само едно здравословно състояние като причина за молбата му да умре: загуба на слуха. Само месец след подаване на молбата, Никълс е евтанизиран, пише "Асошиейтед Прес".

Експерти по правата на човека на ООН твърдят, че законът за евтаназията в Канада изглежда нарушава Всеобщата декларация за правата на човека на агенцията. По думите им има дискриминационно въздействие "върху хората с увреждания и е в противоречие със задълженията на Канада да спазва международните стандарти за правата на човека".

Тим Стейнтън, директор на Канадския институт за приобщаване и гражданство към Университета на Британска Колумбия, описва канадския закон като "вероятно най-голямата екзистенциална заплаха за хората с увреждания след програмата на нацистите в Германия през 30-те години на миналия век".

Либералните правила за евтаназията в Канада са осъдени и от папа Франциск.

"Трябва да се научим как да се вслушваме в болката на бедните и най-маргинализираните. Вместо обич, пациентите получават смърт", заявява духовния водач по време на неотдавнашното си пътуване до Канада.

Всъщност само 28% от канадците подкрепят допълнителната либерализация на правилата за евтаназия, макар мнозинството от тях да се застъпват за запазването на процедурата в сегашната й рамка.

Дир.бг