47-годишен от Каолиново пробута в местен магазин реквизитна 50-еврова банкнота, предназначена за партита и дискотеки. Върнаха му ресто в истински левове.

За куриозния случай съобщиха днес от пресцентъра на полицията в Шумен. Образувано е и досъдебно производство за прокарване в обращение на неистински парични средства.

В полицейското управление в Каолиново вчера отишъл собственик на търговски обект. Показал на униформените банкнота от 50 евро, която била явен фалшификат – отпечатана на обикновена гланцирана хартия и с надпис на турски език „невалидна“.

Обяснил, че малко по-рано мъж платил с нея стоки и даже му върнали ресто.

В хода на проведените незабавни действия полицейски служители установили мъжа, който платил с банкнотата. 47-годишният местен жител бързо признал всичко. Обяснил, че преди няколко дни купил общо 6 банкноти от по 50 евро от мъж от село Тъкач, като платил за тях 50 лева.

Униформените отишли в дома на 44-годишния от Тъкач, който продавал фалшивите пари и там намерили още 971 „банкноти“ по 50 евро. Иззели ги.

Въпросните реквизитни пари са широко разпространени в Турция, а и на места в България. Хвърлят ги по дискотеки, на сватби и други тържества. 

ШУМ.БГ