От 31 януари до 7 февруари да се обяви грипна епидемия в Шуменско, реши Областният оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ за периода, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Решението е взето на база повишената заболяемост от грип и ОРЗ и достигане на епидемични стойности от 269 на 10 000 души от населението и се цели прекъсване на епидемичния процес.

Към настоящия момент, след обсъждане на епидемичната ситуация, не са предложени мерки за преустановяване на учебния процес.

Предложените мерки са за преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; за преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари; за преустановяване на свижданията в лечебните заведения и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, за провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като откритите болни деца се връщат по домовете; да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения; засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и други двукратно за деня и често проветряване на помещенията, за ограничаване на провеждането на мероприятия с масов характер.

Заповедта за въвеждането на временните противоепидемични мерки ще бъде изпратена в МЗ за съгласуване с Главния държавен здравен инспектор.

ШУМ.БГ