Да се направи неголяма ски писта с влек и оръдия за изкуствен сняг под Шуменското плато, предложиха граждани на днешния приемен ден на кмета Христо Христов.

Идеята е на дългогодишния служител в Природен парк „Шуменско плато“ Марин Николов и на полковника от резерва Венцислав Минчев.

Според двамата една ски писта ще допринесе много за подобряване на условията за зимен туризъм и ще привлича хора.

„Говорим за не много голяма писта, към която да има ски влек с дължина 80 – 100 метра. Хубаво ще е да има и машина за изкуствен сняг“, каза Николов.

Той и Венцислав Минчев са разгледали всички подходящи места над Шумен и са се спрели на две – под телевизионната кула и под Ловната хижа.  „И двете места са на северни склонове, за да се задържа възможно най-дълго време естествената снежна покривка“, поясни Марин Николов.

Двамата не са правили сметка колко би струвало изграждането на ски писта.

Кметът Христов изслуша предложението и разгледа снимките, които двамата мъже му представиха, и каза, че идеята им заслужава внимание. "Сигурен съм, че много хора са мислили по този въпрос, но вие се осмелихте да направите това предложение. Ще го насоча към главния архитект на общината да се направи проверка на възможностите това да се случи и за  осигуряването на финансиране“, каза кметът.  

Второто предложение на Николов и Минчев бе да се помисли за поставянето на общинска ледена пързалка, като най-подходящо място за нея те посочиха пл. "Oсвобождение“. Кметът не каза нищо по този въпрос.

ШУМ.БГ