Квантовите компютри едва навлизат в публичния дискурс, а техните потенциални приложения вече се обсъждат във всички индустрии. Една любопитна потенциална употреба на квантовата изчислителна технология идва от привидно необичайно място - спорта. Реалността обаче е, че спортната индустрия - със своето неизменно уповаване на данни и анализи, е основен кандидат за използването на квантови изчисления.

В интерес на истината тази напредничава, но все още в своя зародиш, технология може изцяло да промени атлетичните занимания и прилежащите им индустрии като, спортната подготовка, залозите и развлекателния аспект на професионалните спортни състезания. Написаното в тази статия разглежда хипотетични сценарии, тъй като квантовите машини тепърва се проучват, но по тях се работи усърдно от някои от най-светлите умове на изчислителните технологии от цял свят.

Какво представляват квантовите компютри?

Очаквано, „разбирането“ на това какво са квантови компютри и как работят те е дълъг процес, изискващ задълбочени познания в редица научни сфери.

Най-общо казано фундаменталната разлика между квантовите и „конвенционалните“ компютри е в обема изчисления, които всяка машина може да прави едновременно.

Накратко, докато „обикновените“ компютри работят с битове, квантовите използват квантови битове или кюбитове, като благодарение на свойството „суперпозиция“ на последните те са носители на значително повече информация в сравнение с битовете.

Мощта на квантовите компютри се увеличава и от няколко други концепции, които позволяват на тези машини да вършат несравнимо повече работа от публично-достъпните компютри, с които разполагаме днес.

Специфики на спортните залагания

Динамичният свят на спортните залагания винаги е разчитал на иновативните технологии, за да измени изоснови индустрията и да предостави нови възможности за потребителите. Квантовите компютри, с тяхната несравнима изчислителна мощ, се появяват на сцената като още една технологична стъпка, която потенциално може да доведе до нова ера при спортните залози.

Къде се нарежда поставянето на бет на спортове в тази картина? Връзката с квантовите компютри идва от големите обеми данни и изчисления, които машините на букмейкърите извършват, според зададените им алгоритми. На база на тези алгоритми плюс ръчни проверки се изчисляват подходящите коефициенти, които да се предоставят на пазарите. Това означава, че модерните възможности за залози са ограничени от техническия капацитет на наличната компютърна мощ. Тоест, при наличието на по-мощни компютри, вариантите за залози, които букмейкърите биха могли да предложат, могат потенциално да доведат до комбинации, каквито едва ли можем и да си представим.

Друг важен аспект е скоростта на изчисленията, която е от особено значение при залозите на живо, т. е., когато спортното събитие все още се провежда.

Не на последно място, потенциалът на квантовите компютри би означавал, че алгоритмите за коефициенти ще могат да вземат предвид наведнъж много повече и по-голям обем данни.

Тук е време и да отворим скоба, че дори и модерните компютърни конфигурации са достатъчно мощни, за да предложат точни и навременни коефициенти, а също така букмейкърите използват и екипи от специалисти, които да потвърждават акуратността на алгоритмите и техните изчисления. Ролята на квантовите компютри, които все още съществуват само в няколко лаборатории и технологични конгломерати, и са далеч от това да станат готови за публичен достъп, е да надгради над това, което е възможно сега.

Квантови изчисления при спортните залози

Прогнозно моделиране

Една от революционните ползи от компютрите е тяхната роля в прогнозното моделиране. С други думи тези машини могат да използват големи бази данни, за да прогнозират как би се развило дадено събитие според предварително зададени критерии. Такива технологии се използват например за прогнозирането на последиците от природни бедствия, но също така и в бизнес контекст, а квантовите компютри ще увеличат в пъти тези възможности.

В контекста на спортните залагания това би било от полза при прогнозирането на изходите от спортните събития, взимайки под внимание отминали данни и настоящи фактори като контузии, климатични условия, физически показатели и др.

Още една хипотетична полза в този контекст е анализът в реално време, при който квантовите компютри ще могат да правят качествени прогнози още докато протича спортното събитие.

Оптимизация на риска

Оптимизацията на риска е от съществено значение както за букмейкърите, така и за залагащите. Всяка от страните има интерес от това да взима решения, които да не я поставят пред непремерен риск.

Със своята изчислителна мощ квантовите компютри могат значително да подобрят този процес, позволявайки на букмейкърите да извършват по-ефективен и ефикасен анализ на риска, както и да намерят подходящи стратегии за неговото намаляване.

При подобни начинания възможността за правенето на повече едновременни изчисления, вземащи под внимание разнообразни и големи обеми с данни е от предимство, особено за платформи с многобройно и сложно портфолио от възможности за спортни бетове.

Предизвикателства и етични съображения

Всичко това може да звучи като вълнуваща възможност за революция при спортните залагания, но не бива да се забравя, че при всеки технологичен напредък има и етични съображения. В случая те касаят запазването на прозрачността при интеракцията с потребителите и използването на квантовите компютри по начин, който запазва интегритета на залаганията.

Покрай появата на изкуствения интелект в ежедневието е видимо, че ролята на етиката в технологиите стои стабилно на дневен ред. Както разработчици, така и правителствени и неправителствени организации са сериозно заети в това да поддържат етичните норми във фокуса на технологичното развитие.

Какво предстои?

Квантовите компютри са в процес на разработка, макар и заетите в тази сфера да споделят, че ще измине време преди те да достигнат до ниво, което да ги направи реално приложими. Дотогава остават хипотетичните сценарии за тяхната употреба и прогнози как появата на подобна технология би повлияла на различните индустрии.

При спортните залагания квантовите изчислителни машини могат да донесат ползи свързани с подобрение на потребителското изживяване и предоставянето на повече пазари и възможности за правене на залози.

Все пак времената, в които квантовите изчисления потенциално ще навлязат в тази индустрия може и да не са толкова далеч, тъй като екип от австралийския Технологичен университет в Куинсленд вече изследва какъв ефект би имало квантовото машинно обучение върху спорта.

Един от членовете на екипа д-р Бено Торглер споделя пред Inside Quantum Technology, че именно залаганията са една от сферите свързани със спорта, които могат да се възползват от квантовите компютри.

„Квантовите изчисления имат потенциала да повишат точността на коефициентите и да намалят транзакционните разходи, свързани със създаването на коефициенти за спортни залагания, наред с други неща, свързани с предоставянето на коефициенти“, споделя мнението си Торглер. Към тези потенциални ползи изследователят добавя и подобряване на дигиталната сигурност и боравенето с притоците от данни.

Внимание: Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост! Повече информация относно отговорния хазарт и превенцията от рискове е налична на nra.bg

Публикация в партньорство