Няма неразкрити престъпления с висока обществена опасност през изминалата 2023 година, отчитаме ръст на регистрираните престъпления с близо пет процентни пункта, както и ръст на разкриваемостта с над 12 %, при сравнение с 2022 година, каза по време на отчета за работата на РУ- Нови пазар гл. инсп. Веселин Райнов, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Шумен.

Началникът на полицейското управление изнесе данните пред ръководството  на областната дирекция. Регистрираните престъпления през 2023 година в община Нови пазар са 221, а в Каспичан- 130. Най- голям дял заемат престъпленията против собствеността, те са 141. Разкрити са 92 от тях. Престъпленията против личността през 2023 година са 28 срещи 28 през 2022 година. Общоопасните са 87, престъпленията, свързани с културно-исторически ценности са 15, а регистрираните за притежание, производство и разпространение престъпления са 18.

Полицейските служители от РУ - Нови пазар са провели през година над 700 срещи, лекции и беседи в детските и учебни заведения на различна тематика с цел повишаване на правната култура на децата да не се допускат произшествия с тяхно участие, нарушения на обществения ред, престъпления и употреба на наркотични или упойващи вещества.

86 са възникналите пътно-транспортни произшествия през изминалата година на територията на РУ - Нови пазар, тежките са 13 с 14 ранени участници и петима загинали. Установените нарушения по Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховането са 15 333. В заключение гл. инсп. Райнов благодари на полицейските служители за постигнатите през годината резултати и допълни, че и тази година ще продължат да работят по затвърждаване на доброто име и авторитета на министерството.

Директорът на областната дирекция ст. комисар Гендов  ги поздрави  за постигнатите добри резултати през изминалата година и им пожела следващата да бъде по-добра. Начертани бяха приоритетите за работа през 2024 година. Успоредно с динамично променящата се среда трябва работим активно по престъпленията с наркотици, да осигурим добър обществен ред, за да продължат да живеят спокойно жителите на общините Нови пазар и Каспичан.

ШУМ.БГ