Кметът на Шумен проф. Христо Христов е готов с управленската си програма за мандат 2023 - 2027. Документът от 31 страници е внесен за одобрение от Общинския съвет, каквото е и изискването на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

В програмата са залегнали част от предизборните обещания на Христов. В текста се откриват и по-екзотични идеи, като например лифт или фуникуляр до Паметник „Създатели на българската държава“.

В програмата кметът поставя 3 стратегически цели: По-добро образование, спорт, култура, здравеопазване и социална подкрепа; Силна, стабилна икономика и финанси, развиващи се в интерес на местната общност; Шумен – Зелена и иновативна община. 

В сферата на образованието се предвижда модернизиране на инфраструктурата и поетапно преминаване на едносменен режим на обучение. Ще продължи подкрепата на деца и ученици с изявени дарби в областта на науката, изкуствата и спорта

В спорта се залага развитието на масовия и детско-юношеския спорт и популяризиране на здравословния начин на живот, както и работа със спортните клубове. Кметът ще работи и за подобряването на спортната инфраструктура - изграждане на нов Градски стадион „Панайот Волов“, изграждане на  алея на бележити шуменски спортисти и треньори и др. В Програмата се говори за реконструкция, модернизация, разширение и благоустрояване на Градския басейн, но вече чрез публично-частно партньорство.  

С областта на културата се предвижда обогатяване на календара от събития и възстановяване на Карнавала на плодородието. Ще продължи подкрепата на театъра, симфониетата, музея, библиотеката и читалищата.

Амбициите на кметското ръководство в областта на здравеопазването са насочени към привличане и задържане на лекари и медицински специалисти в община Шумен, както и предоставяне на общински жилища за млади лекари. Ще продължи традицията на подпомагане на МБАЛ.

Предвижда се разширяване обхвата дейността на социалните услуги.

Кметът Христов има идея и как да подобри паркирането в Шумен. Ще се  направи приложение, което ще дава информация за свободни паркоместа, ще се въведат още зони, в които безплатното паркиране е за определено време. По отношение на паркирането общинското ръководство има още една идея -  за изграждане на транспортен тунел и подземен паркинг, свързващ бул. „Симеон Велики“ и бул. „Славянски“. За него ще се направи предпроектно проучване.

Специално внимание в програмата е обърнато на туризма. Предстои изработване на цялостна концепция и стратегия за опазване, съхранение и развитие на културно-историческото наследство. Ще се стартира процедура за подбор на инвеститори за създаване на акционерно дружество или публично-частно партньорство за изграждане на СПА–център в село Мараш.

Ще се направи предпроектно проучване за изграждане на фуникуляр или лифт от града до Паметник „Създатели на българската държава“ и/или между него и Стария град.

В програмата е залегнала и старата идея за изграждане на водопровод от терасите на река Дунав. Целта на това начинание е да се гарантира водоснабдяването на Шумен и селата в общината.

Кметът ще държи на прозрачността в дейността на администрацията. Ще се направи общинска комуникационна стратегия, ще се въведат модули и приложения за подаване на сигнали, предложения и въпроси. Ще се надгради дигитализацията като ще се осигури лесен електронен достъп до всички услуги.  

ШУМ.БГ