Кой има захабени чаршафи с избледнели цветове и издърпани конци? А сега да вдигне ръка този, който би искал да знае как да избегне всички тези лоши практики.

Добри новини, скоро ще разберете.

Предлагаме ви пълно ръководство за това как да се грижите добре за чисто новите си завивки, чаршафи и калъфки за възглавници и да ги запазите свежи и чисти като в деня, в който сте ги купили.

Преди да направите каквото и да било с новото си спално бельо, уверете се, че сте видели етикетите за грижа и сте ги прочели много внимателно. Не всяко спално бельо е изработено по един и същи начин, така че не може да се третира по един и същи начин. Памучните чаршафи например трябва да се перат на по-ниска температура, отколкото чаршафите от синтетични влакна, и не всички материи са подходящи за избелване, сушене в сушилня и гладене. Стига да сте видели етикетите за грижа и да сте обърнали внимание на инструкциите, не можете да сгрешите с основните грижи за спалното си бельо.

Знаете ли, че памучните влакна се свиват още при първото пране? Памучното спално бельо умишлено се произвежда и проектира така, че да е малко по-голямо, за да се позволи това свиване. Затова след първото изпиране памучните чаршафи, завивки и калъфки за възглавници ще бъдат с точния размер, за да паснат на вашето легло и матрак, затова е важно да изперете всичко, преди да го използвате за първи път.

Пране на спално бельо

Нека направим това правилно. Изпълнете тези прости стъпки, преди да натиснете бутона за стартиране на пералнята, иначе прекрасното ви ново спално бельо може да не издържи дълго.

Разгънете напълно спалното бельо преди пране, за да осигурите равномерно изпиране. Чаршафите, калъфките за възглавници и завивките обикновено са сгънати за опаковане, затова ги разгънете, за да ги разхлабите, преди да ги поставите в машината.

Разделете спалното бельо на бяло и цветно, за да предотвратите потъмняването на бели чаршафи или случайното им оцветяване от цветни тъкани. Винаги проверявайте за сложени по грешка цветни чорапи или цветни калъфки за възглавници, тъй като те много добре могат да се скрият и да саботират бялото пране.

По възможност избягвайте да перете спалното бельо с дрехи, тъй като циповете на дънките и кукичките на бельото имат ужасния навик да се закачат за деликатните тъкани и да ги повреждат.

Проверявайте перилния препарат, за да сте сигурни, че е подходящ за вашето спално бельо. Тези с избелващи агенти могат да се използват за бяло спално бельо, но могат да причинят петна и промяна на цвета на цветните тъкани. Когато перете чаршафи от египетски памук, избирайте нежен перилен препарат, предназначен за деликатни тъкани, и не се изкушавайте да използвате повече от препоръчаното количество препарат при всяко пране, тъй като това може да доведе до избледняване на цветовете.

Когато перете памучно спално бельо, поддържайте температура до 40ºС или по-ниска, тъй като по-висока температура може да увреди естествените влакна. Придържайте се към по-бавни цикли на центрофугиране, тъй като използването на по-бързи центрофуги може да увреди и съкрати живота на памучните чаршафи.

Повечето етикети за грижа за тъканите ще ви кажат, че сушенето в сушилня не е опция, а дори и тези, на които е написано, че сушенето в сушилня е разрешено, ще посочат много ниска температура на сушене.

Винаги препоръчваме памучното спално бельо да се суши по естествен начин, когато това е възможно. Въпреки това оценяваме, че това невинаги е възможно и в тези случаи е най-добре да се придържате към най-ниските температури на сушене на сушилнята. Също така трябва да избягвате прекомерното сушене на спалното бельо, тъй като това може да увреди влакната и да намали естествената му мекота.

Редовната смяна на чаршафите също може да помогне за предотвратяване на захабяване на материята. По възможност сменяйте спалното си бельо всяка седмица и всеки път обръщайте чаршафите, за да не спите твърде често на едно и също място.

И накрая, предпазването на чаршафите от прах по време на съхранението им също може да помогне за предотвратяването на появата на петна.

Случвало ли ви се е да прибирате изпраното спално бельо, за да ви посрещне неприятна миризма на влага, когато го извадите отново? Обикновено това се дължи на две грешки: неправилно сушене на чаршафите и недостатъчна циркулация на въздуха при съхранение. Винаги проверявайте дали чаршафите ви са напълно сухи, преди да ги сгънете и съхраните.

https://album.bg/