Спешната нужда от финансиране в кризисни ситуации може да доведе до сериозно финансово затруднение, ако изберете бързи кредити с високи лихви, особено в комбинация с други скрити такси и разходи. За щастие има и по-лесно решение на проблема – безлихвен кредит. 

Безлихвените кредити представляват удобна и лесна опция за финансиране, без да ви се начислява лихва. С други думи, общата цена на финансирането ще бъде същата като цената на продукта, който сте поискали. Може да ги срещнете под различни наименования, като например: бърз безлихвен кредит, бърз кредит до заплата без лихва, бързи кредити с 0% лихва, бързи кредити без оскъпяване и др., но e добре да знаете, че става дума за едни и същи кредитни продукти.

Какво представлява безлихвеният кредит – основни характеристики

Най-доброто и най-близко определение на понятието кредит без лихва е, че това е бърз кредит, при който не се начислява лихва и заемателят ще върне точно толкова пари, колкото е взел при отпускането на кредита. Трябва да се отбележи обаче, че лихвата е 0% само ако изплатите кредита си навреме.

Този вид кредити се отпускат от небанкови финансови институции в следните ситуации:

- Когато кредитоискателят за първи път тегли бърз кредит от дадена небанкова кредитна компания;

- Когато бързият кредит е от вида „кредит до заплата“ при еднократна вноска.

Като цяло бързите кредити без оскъпяване са доказателство за силната конкурентна среда на пазара на кредити в България и силен маркетинг инструмент на небанковите кредитни фирми да привличат нови клиенти. Обикновено тези услуги не включват дребен шрифт или скрити такси, които може да ви изненадат по-късно. Те са насочени към хора, които спешно се нуждаят от пари, като ги привличат като клиенти с изгодна оферта.

Имайте предвид, че ако веднъж вече сте се възползвали от бързите заеми с 0% лихва, втория път когато ви се наложи да вземете кредит и изберете същата компания, ще влезете в правилата и условията на обикновените бързи парични заеми.

Какъв е лимита на бързите безлихвени кредити?

Сумите са с лимит до 500 лв., но при определени условия, те е възможно да ви бъде отпуснат и безлихвен кредит до 1000 лв. Тези заеми са добро решение за създаване на кредитна история, която ще улесни одобряването ви за друг, по-голям заем в бъдеще. Дори, ако изтеглите няколко безлихвени първи заема от различни фирми и ги погасите навреме, те ще рефлектират върху решението на заемодателя в утрешния ден, от който кандидатствате за потребителски или ипотечен кредит със сериозна сума.

Условия за кандидатстване

Кредитна история

Кредитната история показва вашите текущи и минали задължения и това как сте се справяли с погасяването им. Добрата история показва, че сте били коректни, без пропуснати или просрочени вноски, което е добър знак за кредитодателя. От състоянието на кредитната ви история, зависи одобрението за кредит и възможния размер на заема.

Необходими документи

Процедурата за кандидатстване и одобрение е значително по-лесна в сравнение с традиционните банкови заеми. Това ги прави бързите безлихвени кредити достъпни за по-широк кръг хора. Изисква се единствено да сте пълнолетни граждани на Република България, валидна лична карта и в някои случаи доказване на доход. Всички необходими справки и проверки се извършват, чрез личните данни в официалните за целите институции.

Какви са последиците ако не изплатите безлихвения кредит в срок?

Безлихвените кредити се отпускат след подписване на споразумение със заемодател, който е одобрил заявлението ви за избрана от вас сума и са предназначени за нови клиенти. Когато избирате такъв кредит трябва да внимавате и да изберете предложение, при което изрично е упоменато, че ГПР е 0 %. Прочетете детайлно и условията за погасяване, както и какво ще последва в случай, че не успеете да върнете сумата навреме. Ако теглите първи кредит с 0 % лихва от фирма, която поддържа висок стандарт на своите услуги и е вписана в ЦКР към БНБ, би трябвало да върнете точно толкова, колкото сте усвоили без допълнително оскъпяване.

Ако не погасите безлихвения бърз кредит в уговорения срок, ще загубите всички изгодни условия, предлагани от кредитора, и ще ви бъде начислена много висока лихва за забавянето.

Колкото и изгодна да изглежда офертата, в дългосрочен план тя може да ви струва много скъпо, ако не спазвате договорните условията. Преди да кандидатствате за безлихвено финансиране, независимо от размера на лихвата, се уверете, че ще можете да върнете парите в рамките на срока.

PSS.bg