Най-добрите идеи за малка баня съчетават чар и практичност. Добрият ремонт и дизайн може да направи едно компактно пространство не само добре функциониращо, но и супер стилно. Максималното оползотворяване на наличното пространство доказва, че смелите дизайнерски идеи могат да намерят място дори в най-малките помещения.

Реновирането на малка баня може да бъде предизвикателство, но с правилно планиране и дизайн можете да създадете функционално и привлекателно пространство. Ето някои стъпки, които може да последвате:

Планиране

Определете бюджета си и изберете какви промени и подобрения искате да направите.

Избор на стил и цветова палитра

Добър вариант за дизайна на малката баня е минималистичният стил. При минимализмa остава доста пространство, което помага за създаването на илюзията,че банята е голяма. 

Изберете светли цветове на плочки за баня за стените и пода, това ще направи мястото визуално по-просторно. Светлите нюанси отразяват естествената светлина и създават усещане за спокойствие.

Удобство и спестяване на пространство

Изберете компактни и практични решения за тоалетна, умивалник и душ, които съответстват на размерите на банята.  Окачените тоалетни чинии и мивки са стилни и спестяват място в банята. При стенния монтаж подът остава свободен, което създава усещане за простор, а почистването е в пъти по-лесно и ефективно, защото се намаляват значително досадните ъгли, склонни да събират нечистотии и да развиват мухъл.

Увеличете банята оптично

Голямо огледало, поставено на цялата стена, създава илюзия за по-голяма баня. Огледалата са чудесни за отразяване на светлината, така че можете да получите повече светлина от вашите осветителни тела или прозорци.

Използвайте вградени осветителни тела

Вградените светлини в тавана или стените не само спестяват място, но също така осигуряват равномерно и приятно осветление в банята.

Изберете душ кабина вместо вана

Ако предпочитате душ кабина пред вана, изберете модел с безрамков дизайн. Това ще придаде модерен вид на банята и ще я направи по-просторна. Една от най-добрите идеи за дизайн на малка баня са непрекъснатите подови настилки и душове без бордюри. Като елиминирате бордюра около вашия душ, подовата настилка може да продължи направо към душ зоната. Това изглежда чудесно при подове от бетон, каменни плочи или плочки. Можете дори да включите скрит или линеен сифон за наистина елегантен вид. Освен това душовете без бордюри са по-лесни за почистване.

Място за съхранение

В малката баня понякога е добре когато не всичко е на показ. Мястото над тоалетната чиния е идеално за шкаф с вградени рафтове, достатъчно дълбоки, за да поберат голяма част от вашите тоалетни принадлежности. Също така може да използвте шкаф с огледало над мивката, по този начин пространството ще изглежда по-изчистено и подредено.

За да оптимизирате максимално помещението ви предлагаме да замените обикновената врата, която се отваря навътре/навън, с плъзгаща такава. По този начин няма да се съобразявате с място за отваряне на вратата навътре, например.

Декорация

Добавете акценти с растения, картини или декоративни аксесоари, които да придадат стил на банята.

Въпреки, че има някои ограничения по отношение на дизайна, малките бани все пак могат да бъдат впечатляващи, като се възползвате максимално от пространството, което имате, с интелигентно съхранение, оформление и избор на цвят. Малките детайли са тези, които могат да направят една баня да изглежда по-голяма и специална.

Ако не сте сигурни във вашите дизайнски умения, консултирайте се с професионалист в областта на дизайна и строителството.

Vsichko-za-baniata.com