Проблеми, свързани с неасфалтирани улици, пътни отсечки, междублокови пространства, липса на пешеходни пътеки отново поставиха граждани в приемния ден на кмета на Шумен Христо Христов.

По време на срещите бе направено и предложение как да се подобри комуникацията между жителите и администрацията, бе поставен и въпрос, свързан с читалището в село Кладенец.

Свилен Иванов предложи на кмета Христов при ремонтни или други дейности, които общината възлага на фирми да има и поставена табела с телефон и име на служител на администрацията, към който граждани да се обръщат ако имат въпроси. Идеята за това дошла след асфалтиране на участък от ул. “Владайско въстание” при което не са подменени старите и полуразрушени бордюри. “От фирмата, която работеше ни обясниха, че така е по проект. Беше съботен ден и ние нямаше как да се свържем с човек от общината, да поставим въпроса, защото бяхме готови да си платим и да се подновят бордюрите”, обясни Иванов. Кметът Христо Христов прие радушно предложението и се ангажира да го приложи на практика.

Куп проблеми, които чакат разрешение поставиха живущите във военните блокове на ул. “Софийско шосе”. Румен Куджейков и Йоргаки Жеков поискаха да се асфалтира основната улица между блоковете. Те споделиха, че става въпрос за отсечка от 80 м, която преди години сами са ремонтирали, но сега е компрометирана. Преди година жителите на квартала са получили обещание за асфалт, но така и не са видели такъв. Двамата сигнализираха и за пропаднала шахта в участъка. Те помолиха и да се разчертае пешеходна пътека, която да позволява да се пресича директно към и от детската градина “Пролетна дъга”. По думите им и сега в участъка пешеходците пресичат, въпреки че не е разрешено. От името на живущите в района Куджейков и Жеков поискаха и на ул. “Софийско шосе” да се направи и автобусна спирка. Те подадоха и сигнал за непрестанни дрифтове, които се правят на паркинга до “Арена Шумен” и поискаха да се вземат мерки това да спре.

Кметът пое ангажимент да провери и да съдейства по всички поставени проблеми.

Христо Христов обеща да помогне и на бизнес начинание. Градоначалникът бе помолен от Румен Колев, който гради хотел на Шуменското плато, общината да помогне за ремонт на съществуващ път до сградата, който преди е имал асфалтова настилка и да се постави осветление. Христов се ангажира да провери ситуацията с пътя.

За проблем с дейността на читалището в село Кладенец информира Жанета Майер. Според нея читалището развива “банкетна и ремонтна дейност”, но не и културна каквото е по предназначение. Майер обясни, че дядовците й преди години са дарили земя на читалището в Кладенец, за да може то да се издържа от рентата. Сега според нея парите потъват някъде и не се ползват за читалищна дейност. Жанета Майер настоя общината да направи проверка според компетенциите си.

Следващия приемен ден на кмета на Шумен Христо Христов по график е на 25 март.

ШУМ.БГ