В 12 пощенски станции в Шуменска област могат да се подават годишни данъчни декларации за доходи, изплатени на физически лица, съобщиха от офиса на НАП в Шумен.

Освен в трите пощенски клона в Шумен /на ул. „Добруджа“, ул. „Тракия“ и на общинския пазар в града/, попълнени формуляри се приемат и в пощенските станции в Нови пазар, Велики Преслав, Върбица, Смядово, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Каолиново и Хитрино.

От офиса на НАП в Шумен уточняват, че служителите в пощите са обучени в реда по прием на формулярите. Те следят за задължителни данни и подписи на подателя, банкова сметка при необходимост от възстановяване на надвнесен данък, задължителни приложения в зависимост от вида изплатен доход, приложени документи и допълнителни декларации за ползване на дадено облекчение.

От подаване на годишни данъчни декларации на пощенско гише се възползват предимно клиенти на НАП, които нямат възможност за онлайн деклариране. Данъчните напомнят, че най-лесният и бърз начин за деклариране на доходите е през Портала за електронни услуги, с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис (КЕП). От началото на кампанията за деклариране на доходите в офис Шумен са подадени над 1 800 подоходни декларации. Близо 50 клиенти вече са се възползвали от предлаганата услуга на „Български пощи“ за приемане на декларации за доходи, изплатени на физически лица. В началото на март в е-Портала на приходната агенция ще бъде достъпна предварително попълнена данъчна декларация.  

Срокът за ползване на 5 % отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е първи април, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа е 30.04.2024 г. Размерът на отстъпката от 5 % от данъка за довнасяне не може да надвишава 500 лв., а условие за нейното ползване е лицето да няма неплатени публични задължения. Това важи и за всички данъчни облекчения, напомнят още от офиса на НАП в града. 

Допълнителна информация за подаването на декларации, плащането на дължими суми и ползването на различни данъчни облекчения може да се получи в сайта на приходната агенция и на телефона на Информационния център на НАП: 0700 18 700 на цена, съгласно тарифата на съответния оператор.   

ШУМ.БГ