Симона Халеп е свободна се върне в тениса с незабавен ефект, след като Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) уважи апела на румънката и намали наказанието и за допинг от 4 години на 9 месеца.

Тъй като този период вече е изтекъл от момента на оригиналната санкция, няма пречки бившата №1 в света да се върне на корта и да играе отново.

Това е голяма победа за 32-годишната Симона, която води дела за милиони долари срещу компания за хранителни добавки, която - според нея - е причинила присъствието на субстанции в организма, които са довели до положителен допинг тест.

След US Open 2022 Халеп даде позитивна проба за веществото роксадустат, което стимулира производството на червени кръвни телца. Още забранени субстанции бяха намерени при друг тест, направен през май 2023-а.

Тогава потвърдиха наказанието от 4 години, наложено през 2022-ра.

Заключението от днес:

"След като внимателно разгледа доказателствата, КАС е убеден, че присъствието на веществото в тялото на Симона Халеп се е появило там чрез консумация на продукт, който го е съдържал без нейно знание.

Това е станало в дните преди въпросния допинг тест, което ни довежда до заключението, че тя не е употребила съзнателно субстанцията."

Така санкцията вече е изтекла - още през юли миналата година, и Симона е свободна да тренира и играе.

Румънката вече води занимания с цял треньорски екип, като пуска видеа от тях в последните седмици.

Дир.бг