Лепенето на плочки изисква внимание към детайлите и честно казано не е по силите на всеки. Няма и база за сравнение с лепенето на тапети или PVC ламперия. Нужни са специфични познания и опит, за да бъдат залепени качествено плочките. С правилното използване на подходящи материали и техника (боркорони; машини за рязане на плочки и др.) може да се постигнат страхотни резултати. Но все пак, ако сте ентусиаст, който иска да пробва и да си налепи сам плочките вкъщи, то нека ви споделим няколко важни подробности, които трябва да знаете, преди да се захванете.

Преди да започнете да лепите плочки, е важно да подготвите повърхността правилно. Тя трябва да бъде чиста, равна и суха. След това можете да нанасяте залепващия материал с помощта на павета или гредата. Вниманието към дебелината на слоя и правилното разпределение на заливката се оказват от съществено значение за стабилността на плочките. Преди лепенето може да положите хидроизолация. Това се препоръчва най-вече при лепенето на плочки в баня, за да предпазите комшията от евентуално наводнение/теч.

За да постигнете перфектен краен резултат, следва да се уверите, че плочките са правилно поставени и залепени. Използвайте кръстчета за правилно разпределение на плочките и постигане на равни фуги. След като завършите процеса на лепене, оставете плочките да се изсъхнат напълно преди да продължите с фугирането.

Важно е да отбележим, че има някои тънкости при лепенето на плочки в зависимост от помещението, в което се поставят.

Лепене на плочки в баня
Преди да започнете да лепите плочките, трябва да се уверите, че стените са подготвени правилно. Те трябва да бъдат чисти, сухи и равни, за да осигурят добро опорно основание за плочките. След подготовката на повърхността, може да започнете да нанасяте лепилото за плочки и да прикрепите внимателно всяка плочка на мястото й.

За да гарантирате дълготрайността на резултата, е важно да използвате висококачествени материали за лепене на плочки в банята. Съветваме ви да не правите компромис с лепилата, които използвате, защото в противен случай рискувате да ви се напукат плочките.

Най-важното нещо при лепенето на плочки в банята, е да се направи наклон на пода, който да отвежда водата към канала. Той трябва да бъде плавен и не прекалено голям. Подхваща се от единия край на стената и се води към канала, но постепенно, за да се образуват "легла", в които да се събира водата на "локви".

Лепене на плочки на тераса

При терасата не е нужно да има голям наклон, както е при банята. Особено, ако терасата ви е закрита и няма как да се намокри. Тогава може дори да няма никакъв наклон. Важно е да използвате плочки тип гранитогрес, които да не са хлъзгави, за да избегнете инциденти. Няма разлика в лепилата и може да се използват стандартните строителни материали за монтаж на плочки.

Лепенето на плочки изисква търпение и спокойствие. Монтажът на една плочка може да ви отнеме повече време. Особено, когато трябва да се реже специфичен размер или форма, то тогава може да отнеме дори час за измерване; рязане; поставяне и т.н. Важно е да се използва професионална техника и машини за рязане на плочки, които могат да направят хубав ръб и да не строшат плочата.

Важно е да се спазват препоръките на производителя на залепващият материал и да се избират подходящи за конкретния тип плочки.

 

tashev-galving.com