Президентът в оставка на Българския футболен съюз Борислав Михайлов предложи собствената му оставка да бъде гласувана явно, а не тайно, както е според Устава. Михайлов напусна поста си през декември, което наложи и свикването на днешния Конгрес. Според Устава на БФС, ако президентът е избран с тайно гласуване, така трябва да бъде и освободен.

"Предлагам, за да не се забавя работата на конгреса, оставката ми да бъде гласувана явно. Така ще се спести време, защото 500 бюлетини трябва да се пуснат, да се броят", каза Михайлов.

Самият Михайлов малко след 10:30 часа днес откри Конгреса, на който седем човека ще се борят за поста. Точката за избор на нов президент е под номер 6 в днешния ред на Събранието, което се води от бившия вицешеф на централата Атанас Фурнаджиев.

Секретарят на Направление Спортно-техническо в БФС Неделчо Михайлов оглави комисията по преброяване на гласуването на извънредния Отчетно изборен конгрес. Днес 464 делегати трябва да изберат новия лидер на българския футбол, което се налага след оставката на Борислав Михайлов през декември 2023-а година.

Явният вот е по процедурните предложения. Отделно във всяка от четирите географски зони в Българския футболен съюз има под-комисии, които следят за вота.

Те бяха определени от БФС в следния състав.

Преброители в зона София: Николай Младенов, Емил Равначки, Пандо Кобуров, Пламен Божидаров

Преброители в зона Пловдив: Милко Якимов, Стоян Алексиев, Делян Асенов, Райчо Райчев

Преброители в зона Варна: Пламен Хаджийски, Цвета Попова

Преброители в зона Велико Търново: Игор Бакьов, Иво Марков

Росен Височков от ОФК Спартак (Плевен) предложи да има по един допълнителен преброител за всяка зона, които са свързани с кандидатурата на Димитър Бербатов за президент. Това бяха Георги Величков, Николай Жейнов, Петър Величков и Борис Станков. За оставане на актуалния състав от преброители гласуваха 271 делегати, против - 38 и 1 въздържал се.

Отделно от това беше избран и секретариат от петима юристи, който ще следи за правилното протоколиране на работата на Конгреса начело с Георги Сланчев. След гласуване с 261 За и 81 против секретариатът беше увеличен на седем души.

Конгресът прие регламент за изказванията – президентът да има време за изказване до 10 минути, кандидат-президент до 5 минути, а на делегатите до 3 минути.

БТА