Българският баскетболист Александър Везенков призна, че му е трудно в Националната баскетболна асоциация, но това не го пречупва и ще продължи да се бори за мястото си в състава на Сакраменто Кингс.

28-годишният Везенков, който в средата на миналата година стана едва вторият българин, обличал екипа на отбор от НБА, даде обширно интервю за испанския ежедневник Мундо Депортиво, в което разказа както за адаптацията си към баскетбола в Америка, така и се върна назад към трудния си престой в Барселона, където игра в началото на кариерата си.

"В САЩ е трудно. Тук никой не се интересува дали си бил МВП в Европа. Трябва да започнеш от самото начало", каза Везенков, който през миналия сезон спечели приза за "Най-полезен играч" в Евролигата като състезател на гръцкия Олимпиакос..

"Всичко тук е различно, играта е различна, скоростта е различка, културата е различна. Трябва да се адаптираш бързо, да си готов всеки ден. Има много мачове, много пътувания, но трябва да си готов физически и психически. Много неща са различни, но тук и играчите са по-талантливи, особено тези, които са в първите 6-7 в ротацията на всеки отбор. Цялата философия на НБА е различна от тази в Европа", каза Везенков.

"Трудно ми е да свикна с ролята, която имам, но това е нещо различно и трябва да се науча. Хората тук не се интересуват, но ако преминеш началото и се адаптираш, имаш своите шансове. Ако ли не, животът ти става много труден. Мисля, че аз и Василе Мицич (като МВП-та на Евролигата) сме недооценени. Радвам се, че той все пак смени отбора (Оклахома Сити с Шарлът) и сега има възможност да се докаже. В Оклахома обаче на неговия пост имаше двама много добри играчи като Шай Гилджъс-Алекзандър и Джош Гиди. В Шарлът обаче той намери мястото си и се справя много добре. Не знам дали той може да бъде титуляр в отбор от НБА, но със сигурност може да играе важна роля във всеки един тим. Той чете играта отлично. Никога не съм играл заедно с него, но винаги съм се радвал да го наблюдавам", обясни още Везенков.

"Мисля, че на нас щеше да ни бъде по-лесно да се адаптираме, ако бяхме дошли в НБА на по-ранна възраст, но и сега смятам, че ако получим шанс, можем да бъде продуктивни. Но както казах, тук е много трудно. Имаше възможност да дойда и по-рано в САЩ, дори още през 2015 година. В Барселона не играех много, но пък в Олимпиакос през последните три години наистина бях централна фигура. Всичко е въпрос на тайминг. В началото на кариерата ми той не беше правилен, но сега нещата стоят различно", каза още българският национал, който доскоро се възстановяваше от контузия.

Везенков има договор със Сакраменто до лятото на 2025 година, като "кралете" могат да го удължат за още година. Засега обаче крилото не мисли за бъдещето.

"Не искам да мисля толкова напред. Аз съм от хората, които се концентрират само върху следващия ден и следващата тренировка. Опитвам се да се възстановя напълно от контузията и искам да помогна на отбора. Тимът ни е силен, борим се за плейофите. Това ми е единствената цел в момента", добави.

Везенков бе попитан и дали би се завърнал в Барселона, на което обаче той даде доста уклончив отговор.

"Годините ми в Барселона бяха трудно. Не се отнасяха добре с мен. Не става дума за ръководството. Аз имам чудесна връзка с Хуан Карлос Наваро. От него съм научил много. Все още имам много приятели в Барселона и никога не бих казал "не", но времето ми там беше трудно. Не съжалявам за случилото се и не се сърдя на никой. Животът продължава. Но имаше двама-трима човека, които не ми даваха възможност, дори когато играех добре. Със сигурност те не се отнасяха добре с мен. Но това бе преди шест години. Барселона е чудесен клуб. Хуан Карлос Наваро е легенда и аз съм научил много от него. Сега, когато се виждаме с него, всеки път имам много приятни разговори. Хората, с които имах проблеми, вече не са в клуба. Няма да казвам имена, те знаят кои са. Но това няма значение, аз намерих своя път. По онова време ми беше трудно, защото те правеха това с мотив. За щастие всичко вече е зад гърба ми", обясни българинът.

Той завърши интервюто си с прогнозата, че Евролигата остава напълно отворена, но най-добро впечатление му прави тимът на Фенербахче. 

"Барселона не играе добре в момента. За разлика от Фенербахче. Монако също се представя много силно, въпреки че загуби с 20 точки от Милано. Панатинайкос е много силен отбор, Олимпиакос също. Реал Мадрид не е в най-добрата си форма, но те имат много талант в състава си. Финалната четворка е много трудна за прогнозиране. Този, който е в най-добра форма в края на сезона, ще спечели. В момента бих казал, че Фенербахче е с малко пред другите. Но в следващия месец това може да се промени", каза Везенков.

БТА