ПП-ДБ предложи официално в декларация от парламентарната трибуна ГЕРБ-СДС да излъчи премиер в техния втори мандат. Прочете я Атанас Атанасов с уговорката: "На никого не се молим". Срокът за отговор на партията на Бойко Борисов е до момента, когато президентът Румен Радев покани втората по численост парламентарна група за връчване на мандата.

"По Конституция предстои да бъде връчен втори проучвателен мандат. По решение на ПП-ДБ ние потвърждаваме готовността си да го реализираме като национален с ПГ на ГЕРБ-СДС. Готови сме да го направим при спазване на ангажиментите - подписване на споразумението, съдържащо гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите с ясни дати за изпълнение", каза Атанасов.

Предложението е министър-председател да е "взаимноприемлива кандидатура, излъчена от ПГ на ГЕРБ-СДС" и запазване на досегашната структура на МС.

"Да поясним - това не е покана за преговори, това е предложение да изпълним споразумението отпреди 9 месеца. Имаме дълг да предложим реалистична форма за преодоляване на нова политическа криза и го правим, за да не хвърляме държавата в криза и поредица от избори. При отказ ще считаме, че сме изпълнили задълженията си и ще върнем мандата на президента. Очакваме отговор до датата за получаване на втори проучвателен мандат от президента", заяви Атанасов от името на ПП-ДБ.

"Днес е облачен ден за българската демокрация и дали може слънцето да пробие, зависи от тази зала. Или ще последва буря с градушка", прогнозира лидерът на ДСБ. Депутатът от ПП-ДБ заяви, че ПП-ДБ са били "добронамерени и през цялото време стояли в залата. "Дамите от преговорния екип на ГЕРБ 4 пъти напускаха преговорите и не знаехме след това дали ще се върнат", разказа още Атанасов.

Залата, където бяха банките депутатите от ИТН и "Възраждане", избухна в аплодисменти и смях, докато звучеше офертата на ПП-ДБ.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков излезе и обяви, че прочетеното от ген. Атанасов не е молба. 

Това не е молба, а чувство за дълг, каза Петков. И обвини ГЕРБ, че не спазват поетия си ангажимент преди 9 месеца, който е бил за съвместно управление за 18 месеца с ротация само на премиерите.

"Има нещо сложено на масата - има едно споразумение, в което се изисква реформа на правосъдната система не на хартия, а реално. В това споразумение няма делене, има прозрачен процес, не да са майки, не да са бащи на депутати, а да са чисти хора, които защитават обществения интерес", визира той смените в регулаторите. И се прехвърли на службите, които, по думите му, се занимавали само с интриги.

"30 години тези служби работят за нещо друго, освен за сигурността на българските граждани", добави съпредседателят на ПП, като посочи, че всеки хванат шпионин е бил по сигнал на чужда служба. "Вие сте 30 години в тази игра. И знаете ли откъде започва всичко? От чувството за отговорност, за спазена дума. Преди 9 месеца дадохме дума не за 9-месечно управление, а за 18-месечно с единствена ротация на премиери. Когато сте го направили, трябва да си спазвате думата", заяви с емоционален тон и на висок глас от трибуната Кирил Петков. 

Станислав Балабанов от ИТН го призова да се успокои и попита да не е употребявал нещо снощи. Думата "харакири" имала вече нов смисъл, констатира депутатът от ИТН и обяви: "Харакиро". Преди него соцлидерката Корнелия Нинова обяви:"Това беше публично политическо харакири". 

"Единственото, което не направихте, е да застанете тук на колене и да се молите. Единственото, което не направихте, е да предложите Бойко Борисов за премиер", реагира Георги Свиленски и прогнозира, че ако го направят, тогава ПГ на ГЕРБ-СДС ще приеме офертата. Той обобщи, че това е голямо унижение. "Наистина ви съчувствам, наистина ви съжалявам", призна социалистът от трибуната на НС.

Свиленски попита още Кирил Петков относно недоволството му от работата на службите как тогава им се е доверил, за да изгони по тяхно предложение 70 служители на руското посолство.

Дир.бг