Демонстрация на шофиране с алкоочила, които симулират ефекта на дезориентация, намалена бдителност, забавено време за реакция, объркване и изкривяване на зрението, вследствие употребата на алкохол, бе направена днес пред ученици от СУ “Трайко Симеонов”, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

В шофирането със симулационните очила участваха Светослав Маджаров, учител в училището и квалифициран инструктор и пътният полицай Мирослав Миронов. Маджаров седна зад волана, а негов “инструктор” бе  инсп. Миронов

След около 40 метра контролирано шофиране учителят беше „скъсан”, след като докосна едно от препятствията. “Това може да бъде вашият или нечии човешки живот и никой няма право да го застрашава”, обясни след демонстрацията инсп. Миронов. “Затова ние сме на пътя и правим проверки на водачите, за да осигурим безопасността на всички участници в пътното движение”, допълни Миронов.

Пътният полицай Йоана Йорданова проследи отблизо състезанието по пътна безопасност на учениците от 1 до 4 клас, които демонстрираха майсторско управление с тротинетки, редиха пътни знаци и показаха как пресичат безопасно. Оказа се, че добре познават правилата за движение като пешеходци и като пътници в автомобилите.

По време на изнесения урок по безопасност пътните полицаи им напомниха, че трябва да пресичат само на позволените места, не трябва да пресичат бягайки и задължително трябва бъдат много внимателни при отиване и връщане до училище.

ШУМ.БГ