Грузия постигна исторически футболен успех, като успя по драматичен начин да се класира на Евро 2024 това лято в Германия след изпълнение на дузпи срещу Гърция. В редовното време на финалния двубой от Поток А на плейофите двата тима предложиха здрава битка пред 60 000 фенове на стадиона в Тбилиси.

Заради важността на срещата футболните достойнства почти липсваха и така двубоят логично завърши 0:0. Най-интересното от продълженията пък бе контузията на голямата звезда на домакините Хвича Кварацхелия, който бе принудително заменен.

Така големият спор за европейската квота трябваше да се реши след изпълнение на дузпи. Там Гърция пропусна още първата дузпа, след като вратарят Мамардашвили хвана удара на капитана Бакасетас.

Резултатът обаче бе изравнен, след като грузинците изпуснаха третата дузпа, когато Микаутадзе стреля в аут. И точно когато всички очакваха психологическото предимство да е на страната на Гърция, Якомакис също стреля в аут, а трибуните избухнаха в бурна радост.

Така Грузия се класира за Евро 2024, като стотици фенове на издържаха на напрежението и нахлуха на терена, за да отпразнуват успеха, който е първи в историята на скромната футболна сила.

На финалите в Германия грузинците ще са в една група с Португалия, Турция и Чехия.

Дир.бг