Заместник-военният командир на "Хамас" Маруан Иса беше убит при израелски удар този месец, каза днес говорителят на израелската армия, потвърждавайки съобщения, оповестени по-рано този месец, предаде Ройтерс.

"Проверихме всички разузнавателни данни", каза в телевизионно изявление контраадмирал Даниел Хагари. "Маруан Иса беше елиминиран при удар, който извършихме преди около две седмици".

За момента няма коментар от "Хамас", допълва БТА.

Иса беше на първо място в списъка на най-издирваните от Израел лица заедно с Мохамед Дейф - ръководител на военното крило на "Хамас", и лидера на "Хамас" в Газа Яхия Синуар.

За тях се смята, че са организирали нападението, извършено от групировката на 7 октомври срещу Южен Израел, което предизвика войната в Газа.

Болницата в Хан Юнис в Южна Газа е затворена заради обстрел

Болницата в град Хан Юнис в Южна Газа е затворена заради израелски нападения, заявиха хуманитарни служители, цитирани от ДПА.

Палестинският Червен полумесец написа днес в "Екс", че "изразява разочарованието си, че (болницата "Ал Амал") не работи, след като международната общност не е успяла да осигури необходимата защита за служителите, пациентите и разслените хора".

"Болницата е под обсада от повече от 40 дни и бе обект на обстрел няколко пъти, преди Окупационните сили да продължат обсадата си отново и да принудят всички да я напуснат, оставяйки я разрушена", се казва още в изявлението.

Израелската армия обяви днес, че нейни сили са били разположени около "Ал Амал" в Хан Юнис заради терористични цели и там са убити терористи и са открити оръжия.

Израел обвинява бойците от "Хамас", че системно използва медицински заведения за военни цели - твърдение, което "Хамас" отрича.

Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци съобщи вчера, цитирайки Световната здравна организация, че само 2 от общо 15 болници в южната част на Газа все още работят. Хуманитарни организации съобщават за катастрофални условия на място.

Лидерът на "Хамас" заяви, че Израел е в "безпрецедентна изолация" 

Лидерът на палестинското ислямистко движение "Хамас" Исмаил Хания заяви днес в Техеран, че приемането на първата резолюция на Съвета за сигурност на ООН, изискваща прекратяване на огъня в ивицата Газа, показва "безпрецедентната политическа изолация" на Израел, предаде Франс прес.

"Въпреки че тази резолюция дойде късно и може би има някои пропуски, които трябва да бъдат коригирани, резолюцията показва, че израелската окупация е в безпрецедентна политическа изолация", заяви палестинският лидер след среща с иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан.

Хания и палестинската делегация се срещнаха в Техеран с върховния лидер аятолах Али Хаменей, съобщава се на сайта на иранския върховен водач. Според текста на комюникето Хаменей е приветствал "уникалната съпротива на палестинските сили" пред "престъпленията и жестокостите на ционисткия режим, извършвани с пълната подкрепа на Запада".

"Ислямска република Иран няма да се поколебае да подкрепи каузата на Палестина и потиснатия народ на Газа", добави аятолах Хаменей на срещата.

Палестинския лидер посети Иран ден, след като Съветът за сигурност на ООН прие първата си резолюция, призоваваща за "незабавно" прекратяване на огъня между Израел и "Хамас" в Газа, с 14 гласа "за", като САЩ се въздържаха.

Гласуването показва, "че САЩ не са в състояние да наложат волята си на международната общност", заяви Хания пред медиите след срещата си с Хосейн Амир Абдолахиан. "Ционисткото образувание" "не е успяло да постигне нито една от своите военни или стратегически цели" след близо шест месеца война, добави палестинският лидер.

Няколко часа по-рано Техеран приветства резолюцията като "положителна, но недостатъчна стъпка", призовавайки за "ефективни мерки", които да "позволят пълното и окончателно прекратяване на израелските нападения".

Иран е заклет враг на държавата Израел и подкрепя движенията, които се борят срещу нея в региона, включително "Хамас", припомня АФП. Последното посещение на Хания в Техеран беше през ноември.

Израелският екип по примирието напуска Доха, "Хамас" довел преговорите до "задънена улица"

Израел отзова своя екип преговарящи от Доха, след като сметна, че посредническите разговори за примирието в ивицата Газа са "в задънена улица" поради исканията на "Хамас", съобщи високопоставен израелски представител, предаде Ройтерс.

Служителят, който е близък до шефа на шпионската служба Мосад, който ръководи преговорите, обвини лидера на "Хамас" в Газа Яхия Синуар в саботиране на дипломацията "като част от по-широкообхватни усилия за разпалване на тази война по време на рамазана".

Дир.бг