Приключи строителството на Центъра за мъже с умствена изостаналост над село Лозево. От април в него ще започне и настаняването на нуждаещите се от услугата. В него ще се премесят всички настанени в стария Дом за мъже с умствена изостаналост

Това обявиха днес на пресконференция от общинското ръководство на Шумен.

Сградите на новия Център са две, на по един етаж и с топла връзка помежду им. В тях ще бъдат настанени общо 30 души. Домуващите ще разполагат и с помещения за ежедневни дейности, помещения за общи занимания, кухни, бани и др.

“Радвам се, че въпреки закъснението, успяхме да завършим проекта, да запазим услугата и да създадем добри условия за настаняването и обгрижването на тези хора. Благодаря на екипа, който навакса изоставането в реализацията на проекта”, каза кметът Христо Христов.

Ръководителят на проекта Севджан Мехмедова припомни, че стартът му бе даден през 2019 г. и на два пъти с анекс към договора крайният му срок бе удължаван, заради невъзможността да се избере строител.

Сега Центърът вече има издаден Акт 16 от вчера и е въведен в експлоатация, проведени са успешно всички проби на инсталациите.

Заместник-кметът по социални дейности и здравеопазване Светослава Хайнова обясни, че в началото на април започва извеждането на мъжете от сегашната сграда и настаняването им в новите помещения. От началото на следващия месец ще започне работа и екипът на Центъра, който ще включва ръководител, специалисти по социални грижи, трудови терапевти, медицински специалисти, санитари, шофьор.

Изграждането на Центровете за грижа за лица с умствена изостаналост е на стойност 1 099 922 лв. европейско и национално финансиране по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.. Вложени са и допълнително 344 000 лв. от Община Шумен.

Новите Центрове за грижа за лица с умствена изостаналост са част от националната програма и карта за извеждане на тези хора от досегашните Домове и за предоставяне на нов тип услуга на нуждаещите се.

ШУМ.БГ