Община Шумен поема ангажимента да се увеличат всички основни заплати на медицинските работници в детските ясли, градини и училища с 12% от 1 юли тази година.

За това са се договорили на работна среща днес представителите на кметското ръководство и синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“, съобщиха от пресцентъра на общината.

Увеличението ще засегне целия персонал на всички детски ясли – около 200 души, независимо от работната позиция. Медицинските работници в общинските детски градини и училища са 48 души.

Синдикалистите са поискали увеличението да бъде със задна дата от 1 януари. Те аргументирали исканията си с високата годишна инфлация, сравнително ниските нива на заплащане на медицинския и педагогическия персонал и трудностите на служителите да се справят с ежедневните си разходи. Последното увеличение е от 2022 г. и частично от 2023 г. , а повишението на МРЗ не се отразява на работещите.

„Приемам вашите доводи за основателни, знам какъв мотиватор за работа са възнагражденията. В същото време искам да отбележа, че системата на детските ясли се нуждае от преглед на ефективността, от оптимизиране на броя и състава на персонала и от ангажиране на служителите за съзнателно и отговорно изпълнение на задълженията. Всички тези констатации и предложения за промени ще бъдат отправени към нормативната уредба, но бих желала те да достигнат и до вашите синдикални членове“, каза заместник-кметът по социални дейности Светослава Хайнова.

ШУМ.БГ