Русия трябва да бъде изключена от Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) заради военния конфликт с Украйна, заявява в интервю за EFE българският шахматист Веселин Топалов, който живее в Саламанка, Испания.

19-ият световен шампион по шахмат ще участва в 37-ото издание на легендарния турнир в Леон през юни, пише ekspresso.bg. Според Топалов това решение може да се смята за „радикално“, но категорично трябва да се направи разлика между руските играчи, които са против войната в Украйна, и тези, които я подкрепят и с които няма смисъл да се говори.

Топалов, верен на агресивния си стил на дъската, който му донесе толкова много успехи и световната титла на ФИДЕ през 2005 г. в Сан Луис, Аржентина, критикува сегашната система за гласуване в шаха – често срещана и в други спортни дисциплини – с един глас на държава, независимо от авторитета и броя на играчите й.

„Никога не съм разбирал системата, в която една държава да е равна на един глас във ФИДЕ, когато две малки федерации със 100 члена имат повече гласове от Китай или Индия. Това не е демократично, а абсурдно и според мен държавите трябва да имат власт пропорционално на техния брой играчи “, подчертава Топалов.

Въпреки успехите си, Топалов смята, че неговият момент на максимален блясък вече е отминал: „Не че не мога да се състезавам на високо ниво, но просто мисля, че трябва да направим път на младите, защото има много таланти с голямо желание. Всеки играч има своите приоритети и човек трябва да се запита – колко часове на ден той би бил готов да работи, за да спечели 10 точки в класирането и да напредне с няколко места,“ казва бившият световен шампион.

Организаторите на турнира в Леон са щастливи, че имат в квартета участници Топалов. Веселин е присъствал няколко пъти в състезанието, постигайки титла през 1996 г. – дебютът му е през 1993 г. Той пази като „незаличими спомени“ дуелите си срещу Анатолий Карпов и Гари Каспаров през 1998 г., когато загуби финала в тайбрек.

Днес.бг