Министерството на извънредните ситуации на Русия публикува официално тази вечер списък на 143 загинали при терористичния акт в подмосковската концертна зала "Крокус сити хол", информира "Известия".

В същото време малко по-рано Следственият комитет обяви, че Следственият комитет на Руската федерация съобщи, че е получил 143 сигнала за хора, изчезнали по време на масовото убийство край Москва, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Досега са идентифицирани 84 тела, включително на пет деца на възраст между 9 и 16 години. В момента се правят експертизи, с които да се установи самоличността на останалите жертви, пише БТА.

Следователи и криминалисти продължават огледа на мястото на трагедията и изследват изгорялата площ, след като покривът рухна заради пожара. Анализира се информацията в иззетите от терористите устройства, за да се установи по какъв начин обвиняемите са използвали мрежата за планиране и извършване на масовото убийство, уточнява ТАСС.

С днешна дата, преди публикуването на списъка, от здравното министерство на РФ по-рано днес потвърдиха, че жертвите вече са станали 140, след като почина един от ранените, настанени в болници, съобщи руският здравен министър Михаил Мурашко, цитиран от руските медии ТАСС и "Известия".

В лечебни заведения остават 80 от най-тежко ранените, в това число и 6 деца. По данни на здравните власти на Русия при атентата са пострадали 360 души.

Седем са обвиняемите към момента за терористичната атака в Красногорск, като вчера беше привлечен още един мъж, арестуван и обвинен за атентата. Алишер Касимов е обвинен, че е предоставил квартира на атентаторите в Путилково, която те превърнали в своя база за подготовка на нападението в концертната зала. Първоначално бяха арестувани 11 души. Преките извършители са четирима, сред тях таджики и киргизстанец.

Терористичната атака над концертната зала бе извършена на 22 март вечерта преди началото на концерта на популярната руска група "Крокус". Облечени в камуфлажни облекла терористи започнаха стрелба и убиваха хората от упор, след което запалиха залата. Отговорност пое терористичната групировка "Ислямска държава - Хорасан", а по-късно и руските власти потвърдиха, че по първоначални данни на разследването извършителите са радикални ислямисти.

Русия обаче съобщи, че атентаторите са се упътили да бягат към украинска територия. "Важно е да се отговори на въпроса защо терористите, след тяхното престъпление, са опитали да избягат в Украйна? Кой ги е чакал там?", заяви руският президент Владимир Путин. Според директора на ФСС зад нападението стоят САЩ, Великобритания и Украйна. "Мислим, че това е така", отговори директорът на ФСС на въпрос на журналист стоят ли САЩ, Великобритания и Украйна зад нападението в Красногорск, информира ТАСС.

Украйна отхвърли обвиненията на Русия в съучастие в нападението още в първите часове след атаката и обвини режима на Путин в инсценировка.

Dir.bg