От ПП-ДБ внесоха искане за сформирането на анкетна комисия в парламента за проекта "Турски поток", който от ГЕРБ-СДС наричат "Балкански поток". Заявиха, че това е била и тема на преговорите, което от партията на Бойко Борисов категорично отрекоха и обвиниха довчерашните партньори, че картата "Турски поток" била извадена като заплаха към тях, когато обявили край на преговорите. 

"Внесохме в деловодството на Народното събрание проект на решение за създаване на временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около изчезналата пътна карта, която в последствие беше намерена в имението на руски депутати, както и всички факти и обстоятелства около изграждането на газопровода "Турски поток", заяви в кулоарите на Народното събрание Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

Той подчерта, че темата с "Турски поток" е била част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Те отказваха да включват тази тема в дневния ред на парламента. Днес, когато нямаме ангажимент да имаме мнозинство, може спокойно да извадим пред обществото, защото то трябва да знае защо България осигури стартиране на войната в Украйна, защо България даде на Русия тази възможност, българските граждани трябва да знаят защо бяха похарчени три милиарда лева за руска тръба, която ще превозва руски газ. Трябва да се установят всички факти и обстоятелства около тръжните процедури и физическото изграждане на газопровода, защото там има много сериозни съмнения за нарушения. Трябва да се види дали не сме влезли в тежка зависимост. Там има много големи съмнения за нарушения", обясни Сабрутев, информира БТА. И припомни, че само преди два дни Борисов е казал, че е изключително горд от този проект.

"Още на 6 март с колегите сме задали въпрос към енергийния министър дали пътната карта, която беше показана на обществото и изкарана от хакнат имейл на сътрудник на руски депутат, е истинската пътна карта и е била в енергийното министерство. Питали сме като народни представители къде е пътната карта, имаше и разследване на ДАНС. Отговорът на самото министерство е, че самото министерство не е убедено каква е пътната карта и откъде е", вкара и руския сюжет Ивайло Мирчев от ДБ.  

Според Мирчев тръбата на "Турски поток" не била необходима на България. "Ние имаме тръба, която идваше от Русия към България. Нямаше никаква причина да бъде строен "Турски поток", тъй като ние загубихме три милиарда от строителството и два милиарда от транзитните такси, които България трябваше да получи по тази стара тръба, изградена по съветско време", допълни той.

"България обслужи геополитическия интерес на Путин и на Русия, защото, построявайки "Турски поток", ние дадохме повод на Путин да започне войната в Украйна", отправи обвинения към ГЕРБ депутатът от ПП-ДБ.

И добави, че гласуването в пленарната зала щяло да бъде тест за всички.

"ГЕРБ са като ветропоказател - единия ден подкрепят Путин и Москва да заобиколят Украйна и помагат в подготовката за войната, а в следващия казват колко е важна диверсификацията", каза депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров. По думите му българските власти не са намерели пътната карта.

Дир.бг