Софийският административен съд отложи делото, заведено от Ваня Григорова, относно избора на Васил Терзиев за кмет на столицата. Причината за отлагането е, че двете страни не са се запознали с техническата експертиза, която трябва да покаже дали има разминаване в машинния вот и преброяването на бюлетините.

Експертизата на машинния вот обаче установява незначителни разлики между броя на бюлетините от машините и резултата, който устройствата отчитат.

Това сочи заключението на двама експерти, които от няколко месеца сравняват резултатите от втория тур на местния вот в София, записани на флаш паметите на машините, от една страна и от друга - броя на разпечатаните от тях хартиени бюлетини, предава БТА.

Според заключението Васил Терзиев получава няколко стотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени, разказаха пред медиите двамата експерти, изготвили заключението. То не беше прието по време на процеса за изборите в София, тъй като до момента Централната избирателна комисия (ЦИК) не е предоставила флашки от още 17 секции.

Част от белите и черните флашки към машините липсват. Всяка една машина трябва да има две флашки в края на изборния ден, посочиха Полина Кавръкова и Даниела Събева.

Сектераят на Общинската избирателна комисия в София Борислав Тасев обясни, че всички флашки под брой са предадени на ЦИК с протокол.

По отношение на експертизата той каза, че за Терзиев са отчетени 832 гласа по-малко от флаш паметите на машините спрямо данните, нанесени в протоколите на секционните избирателни комисии. Разликата за Ваня Григорова е под 300.

Този резултат не променя нищо. Освен това данни от флашките не са вземани предвид. Моето мнение, че целта е да се докаже, че машините не са сигурен начин за гласуване, каза Тасев.

Адвокатът на Ваня Григорова намира, че има смущаващи данни във флашките. Част от тях са свързани със записаните дати, както и в нулевия файл. Някои от файловете са записани с година над 5000. Това значи, че флашките не носят надежда информация. Ние не искаме да компрометирани машинния вот, а да видим кои са слабостите, каза още Милка Христова.

Адвокатите на Васил Терзиев обясниха, че няма проблем с информацията от флашките. Установената на някои от тях дата в бъдещето се получава от ползването на различен софтуер, който разчита криптографската информация. След конвертирането ѝ не се установява проблем, посочиха адвокатите. Според тях дефекти в машинното гласуване няма.

Делото за изборите в София е по жалба на Ваня Григорова, която на балотажа остана втора. Процесът продължава на 26 април. До тази дата експертите трябва да предоставят данни за още няколко флашки, които до момента не са намерени.

Дир.бг