Диана Ковачева беше четвъртият потенциален кандидат за поста на служебен министър, който срещна с президента и му обясни, че няма как да изпълни конституционната разпоредба. Тя беше човекът, за когото още предварително се знаеше, че отпада от кръга на възможностите, тъй като беше избрана за съдия в европейския съд по правата на човека и на 17 април трябва да се закърлне. Именно по тази причина Ковачева съобщи, че другата седмица ще депозира оставката си в Народното събрание.

Въпреки обстоятелствата, Диана Ковачева изказа и личното си мнение, че институцията на омбудсмана не трябва да бъдат в кръга на длъжностите за служебен премиер. "Аз лично смятам, че омбудсманът и зам.-омбудсманът трябва да бъдат далеч от политиката", убедена е Диана Ковачева.

Тя разказа и как е протекъл разговорът с държавния глава.

"Президентът е наясно, че аз заминавам за Страсбург, клетвата ми е съвсем скоро", коментира на излизане от "Дондуков 2" Ковачева. Тя посочи, че ще бърза да депозира заявлението си в парламента, за да освободи възможност законодателният орган да избере друг омбудсман на нейно място.

"За съжаление аз не мога да предложа човек на мястото, тъй като има процедура по номинацията, която отнема време. По тази причина, тъй като моята клетва съвсем наближава, смятам, че е редно в най-скоро време аз да си подам оставката, за да отворя пътя за следващия", обясни тя пред медиите. Ковачева коментира още, че оставката на заместничката отпреди два дни е нейно лично решение, което тя вече е мотивирала пред медиите. Веднага след нея на "Дондуков" 2 влезе подуправителят на БНБ Петър Чобанов.

"Опциите за служебен премиер са изключително стеснени, има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности", коментира по-рано президентът Румен Радев. Така той има опция да избере вече само някого от оставащите петима, които предстои да разговарят с него във връзка с конституционното му задължение да посочи служебен премиер само измежду председател на НС, председател на Сметната палата и двамата му заместници, управител на БНБ и тримата подуправители и омбудсмана и неговия заместник.

След Чобанов остава да влязат другите двама подуправители на БНБ и двамата зам.-председатели на Сметната палата. Още вчера управителят на БНБ Димитър Радев изказа резерви спрямо възможността представител на БНБ да стане служебен премиер. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък се възпротиви двама политици от ГЕРБ, които сега оглавяват НС и Сметната палата, да се нагърбват с този ангажимент и обвини за проблема в Конституцията Христо Иванов и правосъдния министър Атанас Славов, тъй като им се е доверил.

Редица анализатори и част от опозицията вече прогнозираха, че може да настъпи конституционна криза, ако всички евентуални кандидати за служебен премиер откажат да бъдат назначени.

Дир.бг