Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу води с почти 50% - разлика от осем пункта с кандидата на управляващата страната партия на президента Реджеп Тайип Ердоган - на местните избори в Турция.

Това сочат първите резултати от местните избори в Турция при обработени над 50% от гласовете в най-големия град в страната. Дори делът на гласувалите за Имамоглу, кандидат на опозиционната Републиканска народна партия (РНП), да спадне с обработването на резултатите, преднината му вече час не пада под 8 пункта. Малко преди 21 ч. българско време Имамоглу водеше в повечето райони на града; поведе дори в консервативния Фатих.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Ердоган опитва да си върне големите градове, преминали в ръцете на опозицията през пролетта на 2019 г.

Малко преди 21 ч. българско време обаче РНП води с два пункта по гласове на национално ниво. От десетте най-големи града в Турция обаче ПСР води само в три и те са традиционни крепости: Газиантеп (на юг) и Кайсери и Коня (в Централния Анадол). В другите седем опозицията е на власт в последните 4 години, с изключение на Бурса, където обаче към 20:30 българско време също набира преднина.

Запазването на тенденцията на РНП би означавала и пробив в Централна Турция, отвъд само в крайбрежните региони, с които традиционно се свързва, отбеляза ръководителят на програмата за Турция в Middle East Institute Гьонюл Тол.

Изборите, на които активността сред близо 61 млн. избиратели по традиция се очаква да е висока, са шанс за опозицията да се съвземе от поражението, нанесено ѝ от Ердоган и съюзниците му на президентските и парламентарни избори миналата година, въпреки че тя бе обединила сили срещу него. След миналогодишния вот алиансът на противниците на президента се разпадна.

Какво би означавала победа на Имамоглу

Вотът в Истанбул се наблюдава с повишено внимание поради политическата и икономическа тежест на мегаполиса с население 16 млн. души. На него ПСР избра бившия министър на околната среда и градското планиране Мурат Курум, който се изправи срещу дошлия на власт след повторени избори Имамоглу.

Резултатът на Имамоглу ще е важен, тъй като убедителна победа би могла да отвори пътя му, според наблюдатели, за съперник на Ердоган на следващите президентски избори, които трябва да се състоят най-късно през 2028 г.

Дистанция от 8-9 пункта бе прогнозирана в една от последните анкети преди вота, на една от водещите агенции за проучвания "Метропол". В разговор с "Дневник" ръководителят ѝ Йозеп Сенджар каза по-рано тази седмица, че очаква дистанцията между Имамоглу и Курум да е твърде голяма, за да може кандидатът на властта да навакса, включително заради пропуски в кампанията на Ердоган.

Кметът обяви, че при 40% преброени бюлетини (тези резултати не бяха още достъпни публично към 20 ч. местно и българско време) е доволен от ситуацията.

Имамоглу спечели през 2019 г. в немалка степен благодарение на гласове от водещата прокюрдска сила (тогава - Демократичната партия на народите). Пет години по-късно наследникът на тази партия, ДЕМ, издигна собствен кандидат, Мерал Бешташ, и това повдигна въпроса дали избирателите кюрди ще решат съдбата на Имамоглу. Кюрдите, изглежда, отново предпочитат него; Бешташ засега получава около 2% от вота.
Извън Истанбул
Засега няма изгледи и Ердоган да си върне контрола върху столицата Анкара: там Мансур Яваш, настоящият кмет, води с 56.24% - разлика от почти 20 пускта, пред Тургут Алтъньок, кандидата на ПСР.

Кметът на Анкара вече обяви още преди 20 ч. победа на базата на частичните резултати, чието постепенно обновяване все пак ще продължи в следващите часове. Запазване на този резултат на Яваш също ще окаже влияние на турската политика, тъй като той е смятан за силна фигура с по-националистически възгледи в кемалисткия лагер, в който се надпреварват за влияние и съюзници, и противници на Ердоган.


В Измир разликата се очертава над 10 пункта в полза на РНП при над четвърт от гласовете, в Адана - над 12 пункта, но при значително по-малко преброени. Запазване на досегашната тенденция ще остави много от големите градове на Турция в опозиционни ръце. В Бурса разликата между РНП и ПСР се 6-7 пункта. Заедно с Истанбул това са петте най-многолюдни града в Турция.

В провинциите на югоизток, където голяма част от населението е кюрдско, очаквано доминират кандидатите на прокюрдската формация ДЕМ. В "крепостта" на ПСР, Адъяман, същевременно засега води кандидат на опозицията.

Ще се наблюдава внимателно и резултатът на партията "Йениден рефах" - ислямисти, които бяха съюзници на Ердоган на изборите миналата година и които издигнаха собствени кандидати на различни места, включително на Истанбул, а към 20 ч. имаха преднина пред лагера на Ердоган и подкрепящите го националисти в поне две провинции. Едната е Шанлъурфа, чийто едноименен център също е сред големите градове на Турция.

При данни от почти четвърт от урните за РНП са над 39 на сто от вота, а ПСР на Ердоган е на второ място.

Гласуването приключи в 17 ч. местно (и българско) време в по-голямата част от страната и в 16 ч. - в източните провинции. Вотът бе белязан от поне два инцидента, в Диарбекир и Бурса, при които се стигна до насилие заради спор за партийни предпочитания.

На югоизток имаше сведения за нередности и опити на силите за сигурност за масово докарване на избиратели, за които съобщаваха журналисти и потребители в социалните мрежи.

Дневник