По-голямата част от затоплящите планетата емисии на въглероден диоксид от 2016 г. насам могат да бъдат проследени до група от 57 производителя на изкопаеми горива и цимент, съобщиха изследователи в четвъртък.

От 2016 г. до 2022 г. 57-те субекта, сред които държави, частни и държавни компании, са произвели 80% от световните емисии на CO2 от изкопаеми горива и производство на цимент, се казва в доклада на мозъчния тръст с нестопанска цел InfluenceMap.

Трите най-големи компании в света с емисии на CO2 през периода са държавната петролна компания "Сауди Арамко" (Saudi Aramco), руската държавна компания "Газпром" и държавният производител на въглища "Коал Индия" (Coal India).

Трите компании не са коментирали изнесената информация пред агенция "Ройтерс".

Докладът установява, че повечето компании са разширили производството си на изкопаеми горива от 2015 г. насам - годината, когато беше подписано Парижкото споразумение на ООН, с което държавите се ангажираха да предприемат действия за ограничаване на изменението на климата.


Оттогава, въпреки че много правителства и компании са си поставили по-строги цели за емисиите и бързо разшириха използването на възобновяемата енергия, те също така произвеждат и изгарят повече изкопаеми горива, което води до повишаване на емисиите.

По данни на Международната агенция по енергетика глобалните емисии на CO2, свързани с енергетиката, са достигнали рекорд през миналата година.

InfluenceMap заяви, че констатациите му показват, че сравнително малка група емитенти са отговорни за по-голямата част от текущите емисии на CO2.

Програмният мениджър на InfluenceMap Даан ван Акер заяви, че докладът може да се използва за завеждане на съдебни дела, целящи да държат тези производители отговорни за щетите, причинени от промените в климата, от инвеститори и учени.

Предишно издание на базата данни наскоро беше използвано в дело на белгийски фермер срещу френската нефтена и газова компания "Тотал". В базата тя е посочена сред 20-те най-големи емитенти на CO2 в света. Фермерът иска обезщетение, твърдейки че енергийната компания отчасти е отговорна за щетите върху дейността му от екстремните метеорологични условия.

Дневник