"Делян Пеевски е най-голямото зло, което може да се случи на България, заради него отиваме на избори"; "отдавна има слухове, че ДАНС прикриват канали за наркотици"; "Живко Коцев е бил подложен на натиск от Калин Стоянов да напусне поста главен секретар на МВР" - това са част от акцентите от днешното включване на живо във Facebook на премиера Николай Денков.

В страницата на Министерски съвет той отчете свършеното през допълнителния 10-и месец от редовното управление и направи равносметка преди предаването на властта на служебното правителство. 

"Делян Пеевски е най-голямото зло на България"

"Делян Пеевски е най-голямото зло, което може да се случи на България - заради него отиваме на избори. Той може да говори много неща, но няма шанс правителство, в което аз имам отношение, да бъде в каквато и да е конфигурация с Пеевски", заяви премиерът в оставка в отговор на реплика на Пеевски от вчера, че "след изборите може да се случи с Кирил Петков да управляват, а Бойко Борисов да е в опозиция". 

"Това е манипулация. Няма шанс правителство, в което аз имам отношение, да бъде в каквато и да е конфигурация с Пеевски. Делян Пеевски е най-голямото зло, което може да се случи на България. Той може да говори много неща, но проблемът на България се казва Делян Пеевски - заради него отиваме на избори", категоричен беше Денков. 

Попитан дали той ще води преговори с другите политически сили след изборите и дали ще бъде пак евентуален премиер, Денков каза, че за бъдещи "сглобки" е много рано да се мисли. "Трябва да минат изборите и да се видят резултатите. Това, което мога да кажа отсега е, че ние си научихме урока още от 47-ото Народно събрание. Тогава видяхме, че ако нямаме ясна програма, няма смисъл да сядаме на масата за преговори", каза още Денков. 

Новото служебно правителство според него ще има много трудна задача. "Аз лично смятам, че хора от "Продължаваме промяната - Демократична България" нямат място в този кабинет, защото имам притеснения как ще действат по време на изборите", добави премиерът в оставка.

Натиск над Живко Коцев да напусне

Министър-председателят в оставка Николай Денков коментира и оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев. По думите му Коцев отдавна бил подложен на натиск да напусне заради невъзможност да работи с вътрешния министър Калин Стоянов. 

"Живко Коцев от доста време е под сериозен натиск от страна на министъра. Поне от месец-два ми казва, че има колебания дали може да остане, защото не успява да си върши добре работата при този натиск".

Попитан дали вижда връзка между акцията в Агенция "Митници" и оставката на главния секретар на МВР, Николай Денков отговори: "Това не мога да кажа. Но когато в една институция не могат да работят хората като екип, действително става много трудно". 

"С министър Калин Стоянов от много отдавна не съм говорил, той се дистанцира, даже не идва и на последните заседания на Министерския съвет. Аз също нямам особено доверие след няколко неща, които се случиха. Той си е тръгнал по неговия път, ще видим докъде ще го докара", каза Денков. 

"Това, което казах на г-н Стоянов е, че трябва да отговаря на въпроси, които са публични. Няколко пъти трябваше да му го кажа при протестите срещу БФС. След това и при насилието в Стара Загора. Той избяга да дава отговори или те са половинчати", обясни още Денков и даде пример, че Стоянов не отговорил и дали Мартин Божанов Нотариуса е бил щатен сътрудник на МВР.

"ДАНС прикрива канали за наркотици"

Премиерът коментира и акцията на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията за корупция в Агенция "Митници". "Откакто беше назначена новата директорка на Агенция "Митници" Петя Банкова, имаме рекордно количество задържани наркотици. За мен е странно точно Банкова да бъде обвинена за това, че прикрива канали за наркотици", каза Денков. 

По думите му е много важно да се разбере какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват точно заради това, че си върши работата и задържа наркотици. Николай Денков потвърди, че до този момент не е получил официална информация от ДАНС за случая: "Поискал съм, но до момента нямам. Фактът е, че са задържани големи количества наркотици за милиони долари или евро. Също така е ясно, че за момента няма предявено обвинение", посочи още премиерът в оставка.

"От доста време се въртят слухове, може да се видят в медиите, че ДАНС прикрива канали за наркотици. Г-жа Банкова е била служител в ДАНС. Няма да се учудя, ако има информация, която, ставайки шеф на митниците, всъщност да използва. Точно това би трябвало да е работата на службите - да проверят тези сигнали и да кажат верни ли са, или не. Много пъти съм казвал, че в ДАНС има "сляпо петно" по отношение на корупцията. Те винаги се оправдават с това, че е работа на антикорупционната комисия. Нека видим сега как двете служби - ДАНС и антикорупционната комисия, ще докажат, че вършат работа в полза на обществото", заяви Денков.

Попитан дали лично познава ръководителя на Агенция "Митници" Петя Банкова, премиерът в оставка отговори: "Никога не съм я виждал, никога не съм говорил с нея. Ако е идвала на някоя среща в Министерския съвет, това е единственият шанс да съм я виждал лично".

Николай Денков посочи, че до този момент Петя Банкова е била с "безупречна репутация". "Аз съм говорил и с хора, които имат отношение, те винаги са казвали, че с нея работят добре", каза Денков.

Основно страстите в парламента и решението на депутатите да спрат всички харчове на правителство до назначаването на служебно, Денков заяви, че това решение е противоконституционно. "За съжаление през последния период се натрупаха няколко такива решения. Това е пример за опит да се изземат правомощия на Министерския съвет от Народното събрание", смята той.

"Йоловски обслужи желанието на Пеевски и на ГЕРБ да отпаднат машините"

Относно състава на кабинета "Денков" премиерът заяви, че и сега би назначил същите министри правителството с изключение на двама министри - Александър Йоловски и Калин Стоянов

"Нека да припомня, че този кабинет не е лично мой. Ние отделихме около десет дни с лидерите и Мария Габриел, за да подберем тези министри. Една не малка част от тях са предложени от г-жа Габриел" и отговори конкретно кои - министърът на културата, образованието, иновациите и растежа, туризма. "Това са имена, които се появиха от г-жа Габриел. Министърът на вътрешните работи за първи път бе споменат от г-н Борисов. Аз бях там, чух го лично и го казвам като пряк свидетел. Г-н Борисов каза: "Защо не проверите Калин Стоянов", разказа Денков. 

Министърът на електронното управление пък се появил от Божидар Божанов. "Там действително е изненада как се развиха нещата, защото те бяха работили заедно. Йоловски беше заместник-министър на Божанов. Ние нямаме мнозинство, с което да осигурим смяната на тези министри. През цялото време трябва да се съобразявам, че ние сме една четвърт от Народното събрание. Ако зависеше от мен, отдавна щях да ги сменя и двамата", каза още Денков за Йоловски и Стоянов. 

И с двамата не е имал директен разговор, защото не било нормално да научава от медиите, че Йоловски е бил заплашван. Денков обясни и, че Министерството на електронното управление не се намира в добро състояние и много хора са напуснали. "Г-н Йоловски обслужи по чудесен начин желанието на Пеевски и на ГЕРБ да отпаднат машините при гласуването на месните избори. Той попадна под техен контрол, защо да го сменят? Както чувам вероятно ще остане и в служебното правителство. Това, което знам, е, че някои хора не искат честни избори", каза още Денков.

За отношенията му с Мария Габриел заяви, че няма няма проблем с комуникацията с нея. Проблем било когато говорещият от отсрещната страна каже, че "няма мандат да вземе това решение" - реплика, която по думите му чували многократно по време на преговорите с четирите дами от ГЕРБ.

"Истинският проблем е, че водим преговори с хора, които нямат мандат да вземат решение. Не е проблем дали можем да си говорим с даден човек, обясни още Денков.

Успехите на кабинета "Денков" 

Миналата година пенсиите бяха увеличени средно със 100 лв., а минималната - с 50 лв. Тази година отново ще бъдат вдигнати средно със 100 лв., а минималната с 50 лв., изброи премиерът в оставка част от успехите на своя кабинет. Така по думите му увеличението е всеки месец, заради повечето събрани приходи. 

"Безплатното пътуване на децата под 14 г. ще се усети от всяко семейство. Безплатните учебници за учениците до 12-и клас, помощите за учениците от втори и трети клас. Увеличението на заплатите в администрацията за над 53 хил. души с между 200 и 300 лв. Успех е и Шенген по въздух и вода. Има значение дали ви държат на опашки", изтъкна още Денков.

Дир.бг