Въоръжени мъже простреляха и раниха афганистански радиожурналист, който избяга от страната си преди година и потърси убежище в Пакистан, съобщи полицията, цитирана от ДПА. Това стана в момент, когато световни организации призоваха Исламабад да се откаже от плановете си за депортиране на бежанци.

Тридесетинагодишният Ахмад Ханайш беше улучен с три куршума, един от които в главата, и се лекува в клиника без опасност за живота, каза местният полицейски служител Шахид Таноли пред ДПА.

Афганистанският журналистически център потвърди пред медиите в страната, че Ханайш е бил атакуван през нощта близо до мястото, където е живеел в Исламабад.

Въоръжените нападатели избягаха с мотоциклетите си след нападението, извършено около полунощ, каза Таноли.

Засега няма арестувани, а мотивите за нападението не са известни, добави полицейският служител.

Последното нападение срещу афганистански бежанци в Пакистан беше извършено след като правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ поднови призивите си към Исламабад да се откаже от плановете си за нова серия от депортации.

„Призоваваме пакистанските власти незабавно да отменят тези планове“, се казва в публикувано днес изявление на световната организация.

Властите в Пакистан вече депортираха около половин милион афганистанци, които живееха в нелегално в страната.

Исламабад сега планира да депортира още 800 000 души, този път хора, които притежават афганистански карти за самоличност като бежанци, съобщават неназовани източници в местни медии.

Световни организации като „Хюман Райтс Уоч“ и „Амнести Интернешънъл“ призоваха Исламабад да не изпълнява плана си.

БТА