Израелската армия е изтеглила по-голямата част от войските си от Южна Газа с изключение на една бригада, съобщи военен говорител, цитиран от Ройтерс. Това стана в деня, когато се навършват 6 месеца от началото на войната на Израел с "Хамас".

Израелската армия съобщи, че изтегля силите си от град Хан Юнис, което е най-голямото селище в южната част, предаде ДПА.

"98-ма дивизия на израелската армия приключи мисията си в Хан Юнис. Подразделението се изтегля от ивицата Газа, за да възстанови загубите си и да се подготви за следващи операции", съобщиха днес Израелските въоръжени сили.

"Значителна част от израелските военни "продължават да действат в ивицата Газа и ще запазят свободата на действие на израелските въоръжени сили и тяхната способност да провеждат прецизни разузнавателни операции", посочиха те.

Все още не е ясно дали изтеглянето от Хан Юнис бележи повратна точка в израелската стратегия в продължаващата война в Газа или е нов междинен етап по пътя към възможна операция в град Рафах на границата с Египет, информира БТА.

Въпреки силното международно противопоставяне, Израел от седмици твърди, че планира широкомащабна сухопътна операция в Рафах, където в момента над един милион палестинци са намерили убежище от боевете в останалата част на блокираната крайбрежна територия.

Въпреки десетките хиляди жертви, най-вече палестинци, все още няма изгледи за спиране на бойните действия.

Междувременно от "Хамас" обявиха, че от началото на войната на 7 октомври досега израелските бомбардировки в ивицата Газа са довели до смъртта на 33 175 палестинци, а броят на ранените е достигнал - 75 886, предаде Ройтерс.

Само за последното денонощие са били убити 38 палестинци, а 71 са били ранени, се казва в изявление на министерството, цитирано от БТА.

Откъм Иран пък прозвуча заплаха към Израел. 

Високопоставен ирански служител заяви, че нито едно израелско посолство по света вече няма да се чувства в безопасност, съобщи полуофициалната иранска новинарска агенция Тасним, цитирана от Ройтерс.

Яхия Рахим Сафави, който е съветник на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, направи тези коментари след предполагаемия израелски удар срещу иранското консулство в Дамаск на 1 април, за който Техеран се зарече да си отмъсти.

Дир.бг