Заседанията на местния парламент в Шумен вече няма да започват с химните на България и на Европейския съюз. Това предвижда проектът за нов Правилник за дейността на Общинския съвет, публикуван за обществено обсъждане онлайн.

До предложения вариант на документа се стигна след няколко заседания на специално сформираната за целта временна комисия, в която влизат представители на всички политически сили.

Гласуването на решението за отпадането на двата химна не е било поименно и затова в протокола не е записано кои политически сили са го подкрепили. Обсъждано е било също така заседанията на Съвета да започват с химна на Шумен "Оттука започва България", но и това е било отхвърлено.

„Това не е окончателен вариант, предстои правилникът да мине през постоянните комисии към Общинския съвет и да се гласува на сесия. Аз съм убедена, че той ще претърпи промени“, каза за ШУМ.БГ председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова.

Тя обясни, че по време на разискването е надделяло мнението, че химните трябва да се пускат само при тържествени поводи, а не на всяка редовна сесия на местния парламент. От друга страна обаче с химн започват и ежедневните заседания на националния парламент.

В правилника за дейността на Общинския съвет не е намерило място и предложението на независимия съветник Павел Павлов за възнагражденията на местните законотворци да редуцира до 1 лев. За ШУМ.БГ той заяви, че не се отказва от идеята си и ще внесе искането си отново.

ШУМ.БГ