В Шуменско през миналата година и първото тримесечие на тази са извършили проверки по 83 преписки, съдържащи данни за извършено престъпление с корупционен характер.

Това заяви заместник-директорът на ОД на МВР Шумен комисар Пламен Тодоров на проведеното днес заседание на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията, председателствано от областния управител Добромир Добрев.

По 24 от преписките са установени данни за извършено престъпление. Проверките са докладвани в компетентната прокуратура, в резултат на което са образувани 9 досъдебни производства.

Комисар Тодоров уточни, че най-голям дял бележат престъпленията, касаещи съставяне на документи с невярно съдържание от длъжностни лица - общо 20, като се запазва тенденцията от предходната година. Водени са и 13 досъдебни производства, свързани с нарушаване на политическите права на гражданите. 6 са досъдебни производства за присвояване от длъжностни лица и 3 за злоупотреба с власт. „Може да се направи извод, че през периода корупционните престъпления запазват тенденцията като брой и характер на извършените деяния“, каза още комисар Тодоров.

На заседанието представители на териториални структури на изпълнителната власт и на общините декларираха, че за изминалата година и от началото на тази при тях не са постъпвали сигнали, свързани с корупционни практики или конфликт на интереси.

ШУМ.БГ