Криминалисти от РУ- Нови пазар  установиха четирима извършители на въоръжен грабеж, извършен през януари 2019 г. в село Жилино. Събрани са доказателства за съпричастност към престъплението на 28-годишен мъж от село Тръница, 42-годишен мъж от Нови пазар, 22-годишен от Нови пазар, и тримата криминално проявени и осъждани, и 35-годишен от Нови пазар, който към момента излежава присъда в Ловешкия затвор, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Работата по случая започнала в края на месец януари 2019 година след получен сигнал от двама мъже, че в частен имот в село Жилино неизвестни с маски са нахлули в жилището им. Мъжете, тогава на 31 и 21 години, се събудили от викове „Отваряйте вратата“ и установили, че им е прекъснато електричеството.

В дома им нахлули неизвестни с тъмни дрехи и били възпроизведени изстрели във въздуха. Двама от маскираните нанесли удари на единия от мъжете с думите „Давай златото и парите“. След закани и заплахи му нанесли няколко удара по тялото, взели плазмен телевизор и златен синджир, след което се оттеглили в неизвестна посока.

Предприети са незабавни действия от страна на служителите на полицията. Извършен е оглед, по време на който са иззети дактилоскопни следи, гилзи от газово оръжие, както и маски за лице от плат, които криминалисти намерили изхвърлени на около 300 м от адреса в село Жилино.

Проведени са множество оперативни действия. Всички събрани  данни сочели за основен извършител криминално проявен с кражби, грабежи и престъпления с наркотични вещества 35-годишен мъж от Нови пазар. Месеци след престъплението в жилището му е намерен и иззет незаконно притежаван газов пистолет. Експертиза доказала, че с него са възпроизведени изстрели.

Работата по документиране на престъплението била трудна поради лишаване от свобода на заподозрения извършител,  а други двама малко след грабежа напуснали страната.

След упорито разследване и събиране на доказателства за извършители на престъплението са установени четиримата мъже. Изяснена е ролята на всеки един от тях.

В началото на месец април при извършен от криминалисти динамичен оглед, 22-годишният от Нови пазар, който по онова време бил непълнолетен, показал мястото, на което след грабежа бил изхвърлен телевизора. Той си стоял все още там и иззет.

Предстои прокуратурата да  привлече в качеството на обвиняем 35-годишния мъж от Нови пазар, който към момента излежава присъда в Ловешкия затвор.

Работата по документиране на престъплението продължава под ръководството на прокуратурата.

ШУМ.БГ