Първите 2 часа от паркирането в двора на МБАЛ-Шумен да станат безплатни. За това са се договорили ръководството на лечебното заведение и община Шумен. Предстои споразумението да бъде одобрено на предстоящата сесия на местния парламент.

Към момента паркирането в двора на болницата се заплаща, като цената е 1 лев на ден. С парите от таксите МБАЛ се опитва да поддържа, чистотата, алеите и растителността в добър вид, като плаща заплата и на инкасатора на бариерата.

„Приходът е около 100 лева в делничен ден, което е малка част от нужните средства за поддръжка на двора. Сега след споразумението общината ще поеме повечето дейности“, каза за ШУМ.БГ директорът на болницата д-р Димитър Костов.

Дворът на МБАЛ-Шумен е с площ 86 декара и е общинска собственост.

Съгласно споразумението общината се задължава да извозва едрите растителни отпадъци и чувалите с паднали листа, събрани от служители болницата, както и да извършва ремонт на пътна настилка на територията на поземления имот.

Болницата пък освен двата часа безплатно паркиране за граждани и пациенти се задължава със свои средства да изгради система за контролиран достъп – автоматична бариера с камера.

В документа не е определена цена за паркиране след втория час. Това ще се решава от ръководството на болницата, но по всяка вероятност ще бъде 1 лев на час – колкото се плаща и на общинските паркинги в Шумен.

ШУМ.БГ