От 15 до 17 април 2024 години Средно училище „Йоан Екзарх Български“, гр. Шумен бе домакин по Национална програма „Иновации в действие“ МОДУЛ – 1, 2 „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между училищата“.

В първия ден партниращите училища – Средно училище „Димитър Талев”, гр. Добрич, Основно училище „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Силистра, ЧПГСИМ „АКАТАМУС“, гр. София, научиха интересни факти за историята на сградата на Средно училище „Йоан Екзарх Български“- Шумен. Авторът на книгата „За нашия дом“ Андрей Соколов, дългогодишен учител по история и цивилизации в хуманитарното училище, представи мултимедийна презентация с акценти от труда си – първата по рода си историческата монография на образователна институция, уникална с това, че изследва събития, случки и личности, оставили своя отпечатък в 112-годишния живот на сградата, която днес е дом на СУ „Йоан Екзрах Български“ – Шумен .

Сертифицираните обучители на MOZAIK Education, Лина Янбастиева – Петрова и Свилена Димитрова, учители в СУ „Йоан Екзарх Български“ – Шумен проведоха тренинг: „Дигитално съдържание, разработено чрез mozaBook“. Те представиха пред гостите образователния презентационен софтуер mozaBook – неговото богато интерактивно съдържание, което помага на учителите да създават дигитални ресурси, допринасящи за развиване на познавателните умения, прилагане и задълбочаване на придобитите знания и превръщане на образователния процес във вълнуващо преживяване.

Вторият ден на Програмата от мобилността за обмен на иновации по НП „Иновации в действие“ започна с представяне на иновацията на Средно училище „Йоан Екзарх Български” и STEM център „Утреландия“, презентирана от Лина Янбастиева Петрова, учител по английски език, носител на наградата „Константин Величков“ за принос за развитието на българското образование. Успешно реализирания проект по изграждането на STEM център по НП „Изграждане на училищна STEM среда“ в СУ с хуманитарен профил "Йоан Екзарх Български" гр. Шумен презентира Свилена Димитрова, учител в начален етап в иновативна паралелка, дигитален посланик на училището.

С цел споделяне на инструменти и добри практики, екипите от специалисти от партниращите  по Програмата училища, заедно с придружаващите ги ученици, наблюдаваха интердисциплинарни STEAM уроци, които представиха възможностите на дигиталните технологии в иновативните паралелки на СУ „Йоан Екзарх Български“ – Шумен. Съвместните интердисциплинарни уроци актуализаираха знанията на учениците по няколко учебни дисциплини – човекът и природата, български език и литература, математика, технологии и предприемачество, английски език, история и цивилизации. Учениците се справиха отлично с предизвикателствата както на работните листове, така и на интерактивната дъска, показаха, че са усвоили необходимите знания, умения и компетентности, придобити в рамките на задължителната им подготовка в училище и че имат желанието да надграждат знанията и уменията си, необходими им за успешна реализация в живота.

В поредицата от образователни събития и открити уроци по Национална програма „Иновации в действие“ за поредна година Средно училище „Йоан Екзарх Български“- Шумен представи потенциала на иновативните подходи в обучението и дигитализацията на образователния процес като действащ инструмент за повишаване качеството на образованието, разкри нови хоризонти за личностно мотивиран и конструктивен процес на усвояване на знания.

Талантливите участници от Арт група „Шестоднев“  при СУ „Йоан Екзарх Български“ - Шумен  презентираха артистично своите творби на тема „Сътворението на света“ и „Светци“ – платна, акварел. С много любов към изкуството те презентираха нарисуваните от тях иконописни рисунки на патрона на  училището Йоан Екзарх Български, както и на Св. Цар Борис Михаил Покръстител, Св. Райко Шуменски, Св. Марко Преславски, Св. Иван Рилски и шест платна, изобразяващи ключови епизоди от мита за Сътворението на света в шест дни, следвайки библейския мит /книга Битие/.

Програмата от втория  ден завърши с посещение на Градската градина – най-големият и най-стар парк в града, където участниците в Програмата положиха цветя пред паметника на обичания български актьор, роден в град Шумен – Тодор Колев и запечатаха в кадри усмивките и доброто настроение от ползотворния ден.

На 17 април 2024 година се състоя заключителната среща на Програмата от мобилността за обмен на иновации по НП „Иновации в действие“. Екипите от иновативните училища се събраха в Актовата зала на СУ „Йоан Екзарх Български“ – Шумен, където директорът на училището, Валентина Тодорова, поздрави участниците в Програмата и изрази задоволство от ползотворната работа и възможността екипът на СУ „Йоан Екзарх Български“ – Шумен да презентира натрупания опит като иновативно училище. На всеки един от участниците в Програмата директорът на училището Валентина Тодорова връчи сертификат за участие в мобилност „Иновативното училище – мозайка от традиционни и дигитални решения“ по Национална програма „Иновации в действие“.

Преди да тръгнат към родните си места гостите посетиха паметник „Създатели на българската държава“ и Шуменската крепост и се запознаха с богатата история на града ни.

Екипите на  учителите и учениците, партньори в Програмата, изказаха своята благодарност за оказаното гостоприемство, изразиха възхищението си от образователната среда в училището и от съвместните инициативи.

Още следващата седмица – от 22 до 24 април мобилността по Национална програма „Иновации в действие“ продължава с гостуването на екипа на Средно училище „Йоан Екзарх Български“ – Шумен в училището домакин на регионален форум по НП „Иновации в действие“ на тема „Иновации и лидерство от училището към живота“– Средно училище „Димитър Талев”, гр. Добрич.

Още при стартирането на Национална програма „Иновации в действие“ през 2017-2018 година Средно училище „Йоан Екзарх Български“ – Шумен  получава статут на  иновативно училище. Това е естествено продължение на повече от десетгодишната работа на училището по иновативни подходи в образователния процес и предоставянето на среда, в която учениците могат да подобряват образователните си резултати, мотивацията си за учене, участието си в училищния живот и да развиват креативното си мислене.

 

Платена публикация