"Не може България да стои без външен министър. Президентът трябва веднага да подпише указа. Ние на практика в момента нямаме външен министър" - това коментира съпредседателят на ДПС Делян Пеевски пред журналисти в кулоарите на парламента.

Изключително право на премиера е да извършва смени на министри и заместник-министри, подчерта Пеевски. "Щом е решил така Главчев, Даниел Митов трябва да бъде външен министър", категоричен е съпредседателят на ДПС. 

"Призоваваме, не може в тази ситуация България да седи без външен министър. Доколкото виждам не е попълнен съставът и на зам.-министрите. Това премиерът трябва да го свърши веднага, а президентът да изпълни Конституцията и да не я нарушава. Не разбирам забавянето на неговия указ", каза още Пеевски.

Той посочи, че никога не се е срещал със земеделския министър Кирил Вътев, който вчера премиерът предложи да бъде сменен. По думите на Пеевски той самият никога не е заставал зад кандидатурата му.

Освен това съпредседателят на ДПС не съжалявал за промените в Конституцията. "Ние можем да оказваме пълен контрол над това служебно правителство през залата, през комисиите и през всички правомощия, които имаме като народни представители", добави той. 

Пеевски призова колегите си от ПП-ДБ "да не се отричат от всички хубави неща", които са направили заедно.

Той добави, че си говори с премиера Димитър Главчев, но уточни, че с него говорят и другите политически лидери.

По отношение на отстранения като главен секретар на МВР Живко Коцев Пеевски определи това като "най-големия корупционен скандал, който сме имали в България".  

Дир.бг