Докладът от работата на временната парламентарна комисия, разследваща сключения в началото на миналата година 13-годишен договор между "Булгаргаз" и турския газопреносен оператор "Боташ" за резервиране на капацитет, не влезе в дневния ред на днешното пленарно заседание. Причината е, че председателят на временната комисия Жечо Станков все още не е внесъл доклада, което предизвика възмущение у ПП-ДБ, "Възраждане" и "БСП за България". 

Парламентът

В началото на заседанието председателят на парламента Росен Желязков обяви, че няма да се подложи на гласуване предложението, направено от Борислав Гуцанов от "БСП за България", за включване в дневния ред на доклад на временната комисия по повод Споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ", подписано на 3 януари м.г. в София. Желязков посочи, че няма постъпил доклад от комисията и затова такава точка няма да бъде подложена на гласуване за включване в дневния ред.

Председателят на парламента обясни, че сроковете за внасяне на доклада още не са изтекли. 

Последва серия от процедури, свързани с начина на водене на заседанието. "Комисията наистина работи безкрайно съвестно, начело с нейния председател. Изводите са пределно ясни и нямаше нито една парламентарна група през нейните представители в комисията, която да възрази относно този доклад, и не мога да разбера каква е причината той да не влиза в заседателна зала", заяви Борислав Гуцанов. Той припомни, че изводът на комисията е докладът да бъде изпратен към прокуратурата и ДАНС и попита защо се прави временна комисия, след като резултатите не се гледат в пленарна зала.

"Започвам да мисля, че има скрити подбуди при положение, че всички партии единодушно приехме доклада", добави депутатът от "БСП за България".

Йордан Тодоров от "Възраждане" настоя докладът да бъде внесен другата седмица, защото след това Народното събрание приключва работа заради предстоящите избори: "Изключително важно е този доклад да не бъде покриван, каквито съмнения има вече. Става въпрос за много пари и не разбирам защо няма да бъде разгледан". 

Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната - Демократична България" заяви, че не приема оправданието, че няма доклад и затова точката няма да бъде включена в дневния ред. Той коментира, че констатациите на доклада са скандални. "Умолявам ви да призовете Жечо Станков да внесе този доклад, за да стане ясно какви скандални споразумения са подписани от служебното правителство", каза Рибарски, цитиран от БТА. "Хората да видят дебата и да видят какви скандални споразумения са подписани от служебния кабинет", добави той. 

Мартин Димитров от ПП-ДБ заяви, че целта на ГЕРБ, след като са направили министър на енергетиката един от участниците в този проект, е този доклад да не влезе в зала, да няма гласуване по него и в крайна сметка той да не бъде предаден на ДАНС и прокуратурата за търсене на отговорност. "С този доклад трябва да започнат опитите за преразглеждане на този договор. Като го бавите, г-н Станков, вие поемате цялата отговорност и вина за това забавяне", заяви Димитров.

Жечо Станков, от своя страна, в процедура по начина на водене, заяви, че комисията е имала седем заседания, три от които изслушвания, продължили повече от четири часа. Той каза, че има новопостъпила информация, с която депутатите от комисията следва да се запознаят.

Станков се обърна към Димитров, казвайки, че лично групата на ПП-ДБ е продължила да плаща на режима на Путин за капацитет на газа и то след като той е бил спрян. "Вътре са констатирани всичките ви тъмни сделки за посредници с газа. Всичко ще бъде изкарано на показ, искам да сте спокоен", добави Станков. Той бе категоричен, че "ГЕРБ и аз имаме най-малък интерес този доклад да не влиза в зала".

Дир.бг