ПП-ДБ ще сезират Конституционния съд за гласуваната оставка на управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов, въпреки факта, че преди вота той вече я беше оттеглил. Това съобщи депутатът от здравната комисия Васил Пандов. Той обвини, че тъй като оставката на подуправителя Момчил Мавров също е оттеглена, той остава да ръководи еднолично Касата, което, по думите му, означава, че ГЕРБ и ДПС през него ще управляват парите за здраве. От партията умуват дали да поискат оставката на председателя на парламента и обявиха, че отговорността за служебното правителство също е на ГЕРБ.

"Ще сезираме КС възможно ли е Народното събрание да освободи някого, който не иска да бъде освободен, без никакви други мотиви", коментира Васил Пандов в кулоарите пред медиите.

В същото време съпредседателят на ПП Кирил Петков добави, че обмислят да поискат оставката на председателя на Народното събрание от ГЕРБ Росен Желязков, заради това, че не даде думата на Михайлов да обясни, че е променил решението си за Касата.

Самият Станимир Михайлов също коментира ситуацията, при която присъстваше в залата, но не бе допуснат да обясни, че се е отказал да подава оставката. Той отхвърли твърдението на ГЕРБ, че е бил накаран да си изтегли оставката. Отказът да бъде изслушан от трибуната в пленарната зала сваленият от поста управител на НЗОК бе наречен от Петков "една по-сериозна и недопустима грешка".

"Оттеглянето на моята оставка е мой личен акт и тя е главно поради това, че условията, заради която я подадох, не бяха спазени. Подписът категорично е мой, аз просто дадох оставката на момчето, което я внесе в деловодството на Народното събрание", каза Станимир Михайлов в кулоарите на Народното събрание.

Михайлов подчерта, че за него най-странното е, че самият той е допуснат до залата, но не му е дадена възможност да говори.

"И още по-странното е, че никой не говори за това каква работа е свършена и какво предстои да се свърши в здравната каса, а всеки говори само за политики и прави лични нападки", допълни освободеният поста начело на Здравната каса.

 

"Подадохме оставка, защото така ни приканиха, за да бъде изработена нова процедура, по която да бъдат избрани управител и подуправител. Тогава ни поканиха политическите партии и ние се съгласихме. Аз дойдох като експерт и си тръгвам като такъв. Не съм член на никоя партия", заяви Михайлов, визирайки решението на ПП-ДБ и ГЕРБ от края на миналата година.

Точката за предсрочно прекратяване мандата на управителя на НЗОК във връзка с подадена оставка от Михайлов от 1 декември 2023 г. беше включена за разглеждане по предложение на председателя на парламента Росен Желязков.

 

В хода на дебата Васил Пандов от ПП-ДБ съобщи, че Станимир Михайлов е оттеглил своята оставка и такова заявление е било депозирано в деловодството на Народното събрание.

"Според него случаят много напомня на този с Цветан Цветков, който бе освободен от парламента като председател на Сметната палата в началото на миналата година. През юни Конституционният съд със свое решение обяви за противоконституционно решението на Народното събрание. Това, което се случи днес, е гласуване на акт, който е оттеглен", добави Пандов, цитиран от БТА.

Според него това е част от план, който е бил реализиран още вчера.

"Именно издигнатият и избран подуправител на кандидатура на ГЕРБ-СДС, подкрепена от ДПС, е депозирал вчера оттегляне на своята оставка. Сутринта точката без обсъждане на председателски съвет се включва изненадващо от председателя на Народното събрание без дебат в дневния ред", каза Пандов.

 

Кирил Петков от своя страна заключи по адрес на доскорошните си управленски партньори от ГЕРБ и ДПС, че са хора с голям политически опит, а за кратко време и набързо са направили много грешки, като коментира поисканите от служебния премиер Димитър Главчев две министерски оставки - на външния министър Стефан Димитров и на земеделския - Кирил Вътев.

Той отговори на призива на Бойко Борисов ПП-ДБ и ДПС, също като неговата партия, след като заедно са променили Конституцията, да поемат отговорността и за служебния кабинет. "Служебното правителство е основно на ГЕРБ. Отговорността е на Бойко Борсов", категоричен е Петков. Според него случващото се в момента не е в резултат на промените в Конституцията, а в резултат на човешкия фактор.

 

 

"Нищо в Конституцията не кара г-н Главчев да съгласува с Борисов и Пеевски този кабинет. Нищо не го задължава, когато Борисов се намръщи, да подскача и иска оставката на двама министри. Става дума за човешкия фактор в случая, не за Конституцията", обясни съпредседателят на ПП.

"За една седмица да дадеш доверие на двама министри, след това да го оттеглиш, да имаш министър-председател, който чува от един политически лидер коментар, а в следващата минута реагира. Бойко Борисов да каже, че е една случайност. Всичко това е леко хумористично. Толкова невероятно, че чак е леко смешно", коментира Петков.

Кирил Петков се обърна и към президента Румен Радев във връзка с поисканите от Главчев министерски смени.

"На неговото място бих поискал да видя има ли обективни факти за тези оставки, какви са те, заслужават ли и има ли нещо реално или просто едно обаждане от г-н Борисов, което да е фактическата причина за смяна на министри", посочи Петков.

Той бе категоричен, че ще бъде ужасно, ако на всеки две седмици се сменят министрите. Съпредседателят на ПП обобщи ситуацията със сюжет по Булгаков.

"Влизаме в "Майстора и Маргарита" - всичко започва да става възможно. Мисля, че българският народ е достатъчно разумен, за да си направи избора. След изборите - или се връщаме в годините, когато едни хора ни правят на смешни с техните реплики, грешки и обаждания, или ще имаме нормална европейска държава", каза Петков.

Той коментира и начинанието на БСП, "Възраждане" и ИТН да искат вот на недоверие на служебния кабинет, ако президентът на смени премиера Димитър Главчев.

"С удоволствие бих подкрепил вот на недоверие, проблемът е, че не е конституционно обоснован", заяваи Кирил Петков.

Дир.бг