Кметовете на редица градове в страната решиха да зарадват учениците и обявиха 2 май за неучебен ден заради майските празници. Така почивните дни в училищата в София, Пловдив, Първомай, Асеновград, Смолян, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Троян, Благоевград, Хасково и Русе ще са от 1 до 6 май. 

Повод за тази неочаквана ваканция е, че тази година Великден съвпада с 6 май - Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия, а 1 май - Ден на труда е официален почивен ден. Така от шест почивни дни само 2 май е работен и учебен ден. По закон градоначалниците имат право да обявяват със заповед за неучебни до 3 дни в рамките на календарна година.

В София почивният за учениците 2-ри май ще е под надслов "Ден да опознаем София", пише в заповедта на кмета. Безплатни посещения ще има и във филиалите на РИМ София, които могат да се проверят на сайта на музея.

Васил Терзиев се позовава на чл. 105, ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование. Преди това родители го призоваха в социалните мрежи 2 май да бъде обявен за неучебен, защото много от тях са си пуснали отпуск и ще пътуват с децата си.

"Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да посетят безплатно Регионален исторически музей София и неговите филиали и Софийска градска художествена галерия", пише в уведомлението на кмета до началника на РУО-София Ваня Кастрева.

"Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да посетят безплатно Регионалния исторически музей и неговите филиали и Софийската градска художествена галерия", пише в уведомлението на кмета до началника на РУО - София Ваня Кастрева.

Безплатни посещения ще има и във филиалите на РИМ - София.

От Столичната община напомнят, че заповедта не важи за детските градини и детските ясли, за които 2-ри май е присъствен ден.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров обяви 2 май за почивен с аргумента да се насърчаат децата да четат повече.

"Радвам се, че в качеството си на кмет мога да ви направя този подарък за предстоящите Великденски празници", написа пък кметът на Асеновград д-р Христо Грудев в профила си във Фейсбук.

Дир.бг