Живко Коцев е привлечен в качеството му на обвиняем за участие в организирана престъпна група (ОПГ), съобщиха от Софийската градска прокуратура. Бившият главен секретар на МВР се е възползвал от правото си да не дава обяснения. Той остава на свобода, но му е наложена парична гаранция в размер на 20 хиляди лева, информираха още от държавното обвинение.

Коцев е обвинен за участие в престъпна група, в която са участвали Петя Банкова, Марин Димитров и Стефан Димитров.

"Нямаме никакви съмнения с адвокат Даниела Доковска, че Живко Коцев не е извършил никакво престъпление", каза адвокатът му пред журналисти. Бившият главен секретар на МВР се яви днес в Комисията за противодействие на корупцията с адвокатите си Илиян Василев и Даниела Доковска. "Въпрос на време е да докажем нашите твърдения. И ви моля, ако сте коректни журналисти, когато дойде време да се прекратяват обвиненията срещу него или да бъде оправдан, със същия ентусиазъм пак да присъствате и тогава пак да задавате въпроси", каза още Василев, цитиран от БТА.

Самият Живко Коцев не коментира нищо на излизане от сградата, в която се помещава Комисията за противодействие на корупцията, а се качи в колата си с адвокат Даниела Доковска.

На 4 април МВР съобщи, че Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание. Ден по-късно той обяви на съвместен брифинг с тогавашния премиер в оставка Николай Денков, че оттегля подадената си оставка. Николай Денков заяви тогава, че Коцев е подал молбата си за напускане под натиск. Няколко дни по-късно Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с Живко Коцев. На 9 април служебният кабинет на Димитър Главчев прие решение, с което предлага на президента да издаде указ за прекратяване правомощията на главния секретар на МВР. На 10 април държавният глава Румен Радев издаде указ, с който прекрати правомощията и освободи от длъжност Живко Коцев. До избора на титуляр, длъжността ще се изпълнява от главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник на Коцев.

На 6 април Софийският градски съд заседава по мярка за неотклонение на бившия директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и Стефан Димитрови във връзка с обвинение за участие в престъпна група. По време на делото съдия Тони Гетов съобщи, че в материалите по разследването има снимки и записи на разговори между Петя Банкова и Живко Коцев. Заснети са снимки на Живко Коцев, Стефан Димитров и друго обществено известно лице, на които се вижда определен часовник, който след срещата им вече е на ръката на Живко Коцев, каза съдия Гетов.

Във вторник на заседание на временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев заяви, че от 2022 г. ДАНС е стартирала разработка срещу Марин и Стефан Димитрови за контрабанда на акцизни стоки. Тончев посочи, че двата мъже са имали роля в канал за нелегално произведени цигари в Турция, разработван от Никола Николов-Паскал. По думите на председателя на ДАНС е установено, че основната роля на Марин и Стефан Димитрови е била да установяват контакти с лица, заемащи висши публични длъжности с цел да осигурят безпрепятственото функциониране на схемата. Той посочи, че Стефан Димитров е изградил доверително отношение с вече бившия директор на Агенция "Митници" Петя Маринова Банкова - Тенева, нейния заместник Людмил Андреев Маринов и главния секретар Живко Коцев.

Марин Димитров вече не е в болница, съобщи bTV, позовавайки се на свои източници. Дали хасковлията може да се върне в ареста, ще покаже експертиза, която беше назначена още по време на постъпването му в лечебно заведение.

Дир.бг