Животът в Обединените арабски емирства възстановява постепенно нормалния си ритъм след най-големите проливни валежи, регистрирани в историята на страната. Основното за страната международно летище в Дубай се връща към нормална дейност, докато придошлата вода все още покрива част от пътната мрежа, предаде Асошиейтед прес.

Международното летище в Дубай, най-натовареното за международни пътувания, позволи тази сутрин на големите авиокомпании да летят на първия му терминал.

„Полетите продължават да се забавят и отменят, затова ви призоваваме да идвате единствено на Терминал 1, ако имате потвърден полет“, съобщи летището в социалната мрежа „Екс“.

Повече от 14 сантиметра дъжд паднаха в Дубай за 24 часа във вторник при среден годишен валеж в пустинния район от едва 9,5 сантиметра. Системата за отводняване в страната бързо отказа, наводнявайки жилищни и бизнес квартали в Дубай.

Местната държавна медия УАМ нарече валежа „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“.

В послание до нацията, публикувано снощи, президентът на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян заяви, че властите „бързо ще проучат състоянието на инфраструктурата в страната, за да ограничат щетите“.  

Наводнението предизвика спекулации, че до бедствието е довела агресивната кампания на ОАЕ за изкуствено предизвикване на дъжд, когато малки самолети летят през облаците, разпръсквайки специални химикали. Експертите обаче казаха, че атмосферният фронт, докарал бурята, е бил предвиден доста по-рано.

Учените казват, че изменението на климата е отговорно за по-интензивните и по-чести екстремни бури, суши, наводнения и горски пожари по света. Миналата година Дубай беше домакин на КОП28 - среща на ООН, посветена на климата.

Държавният вестник на Абу Даби „Нешънъл“ в редакционна статия от четвъртък описва проливните дъждове като предупреждение към страните от по-широкия регион на Персийския залив да „защитят бъдещето си от климата“.

БТА