Полицията в Байройт е арестувала двама заподозрени шпиони. Твърди се, че те са шпионирали бази на САЩ в полза на Русия и са планирали нападения срещу военни транспортни маршрути. На прицел е била германската помощ за Украйна, пише "Шпигел".

Германия е изправена пред нова шпионска афера, пише изданието. Федералният главен прокурор Йенс Ромел пратил в ареста двама заподозрени агенти, за които се твърди, че са планирали диверсионни операции в Германия от името на руските тайни служби. Арестът е извършен в сряда сутринта в Байройт, Бавария, от специални полицейски сили.

Основният обвиняем е 39-годишният руски немец Дитер С. от Бавария. Федералната прокуратура го обвинява, наред с другото, в агентурна дейност за тайните служби, агентурна дейност с цел саботаж и "застрашаващо сигурността заснемане" на военни обекти.

Според разследващите Дитер С. е обсъждал диверсионни операции в Германия с лица за връзка от руските тайни служби от октомври 2023 г. насам. Твърди се, че той се е съгласил да извърши палежи и бомбени диверсии срещу военната инфраструктура, отбранителни компании и промишлени обекти.

Наред с други неща, вниманието му е било насочено към транспортните маршрути, използвани за превоз на военни товари. Крайната цел на планираните атаки е била да се подкопае германската подкрепа за Украйна.

Според разследването Дитер С. също така е разузнавал и фотографирал американски военни обекти в Германия. Твърди се, че той е предал съответните изображения на руските си клиенти. Твърди се, че предполагаемият шпионин е бил подпомаган в шпионажа от 37-годишния руски немец Александър Й., когото федералната прокуратура сега също обвинява, че е действал като руски агент. Й. също е бил арестуван в Байройт в сряда.

Според информация на немското издание шпионираните военни обекти са включвали съоръжения на въоръжените сили на САЩ в Графенвьор, Бавария. Наред с други неща там има важен военен полигон, където американската армия обучава украински войници - например на бойни танкове Abrams.

Предполагаемият главен извършител Дитер С. не е непознат за германските органи за сигурност: Между 2014 г. и 2016 г. се твърди, че руският немец е принадлежал към опълчението на "Донецката народна република", провъзгласена от руските сепаратисти в Източна Украйна.

Според информация на "Шпигел" германските съдебни власти класифицират това подразделение като терористична организация - поради което Дитер С. е обвинен и в членство в терористична организация в чужбина. Тъй като очевидно е имал и огнестрелно оръжие, Федералната прокуратура е започнала разследване срещу него и по подозрение в подготовка на акт на насилие, застрашаващ държавата.

Дитер С. и заподозреният му съучастник Александър Й. са били докарани в Карлсруе в сряда. С. е бил задържан под стража, а Й. трябва да бъде изправен пред съдия-следовател от Федералния съд в четвъртък. Първоначално техните защитници не са открити за коментар на обвиненията.

Дир.бг