Амстердам вече няма да разрешава строителството на нови хотелски сгради като част от борбата с масовия туризъм, съобщи местното правителство.

"Искаме да направим и да запазим града подходящ за живеене за жителите и посетителите му. Това означава: никакъв свръхтуризъм, никакви нови хотели и не повече от 20 млн. нощувки на туристи в хотели годишно", се казва в изявлението.

Нов хотел в Амстердам може да бъде построен само ако друг хотел бъде затворен, ако броят на местата за спане не се увеличава и ако новият хотел ще бъде по-добър - например по-устойчив, пише CNN.

Правилото обаче не се прилага за нови хотели, които вече са си осигурили разрешително.

Градът активно се опитва да ограничи броя на туристите, които достигат милиони годишно, главно чрез възпиране на сексуалния и свързания с наркотици туризъм в квартала на червените фенери. Това е поредната от поредицата мерки, които нидерландската столица предприе, за да намери адекватно решение на проблема с прекомерния туризъм в града.

Миналата година Градският съвет на Амстердам гласува забрана на круизните кораби и закри круизния терминал. Преди дни стана ясно, че намалява наполовина и речните круизни кораби.

Градът също така забрани употребата на марихуана на обществени места, в квартала на червените фенери и прекрати екскурзиите с екскурзовод, които минават покрай прозорците на секс работничките.

Съгласно наредба от 2021 г., наречена "Туризмът в Амстердам в равновесие", градският съвет е "длъжен да се намеси", когато броят на туристите достигне 18 млн. души.

Дир.бг