Ние сме тук да отпразнуваме заслуженото и дългоочакваното присъединяване на България и Румъния към Шенген. Ние работихме за това заедно, но не сме доволни, защото очакваме и пълното присъединяване на двете страни към Шенген и по сухопътните граници. Това заяви европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон на съвместен брифинг със служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою.

По думите ѝ преди два дни Европейската комисия (ЕК) е приела годишния доклад за Шенген, където за първи път са отправени препоръки към Съвета да се ангажира с конкретна дата за премахване на ограниченията и за сухопътните граници. Това е ангажимент на Белгийското председателство, посочи Йохансон и добави, че въпросът ще бъде обсъден на Европейския съвет през юни.

От 31 март тази година България е член на Шенгенското пространство по въздух и вода. Проверките по въздушните и морските граници отпадат след процес, продължил повече от десетилетие.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и заместник-председателят и министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою са на работно посещение в България по покана на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. В рамките на посещението Стоянов и Предою подписаха двустранен Протокол за изменение на Споразумението между правителствата на България и Румъния. Документът касае трансграничното полицейско сътрудничество по наказателни производства. По време на визитата си Илва Йохансон ще посети летище София, за да се запознае с новата организация във връзка с присъединяването на България към Шенгенското пространство. 

Йохансон отбеляза, че двамата министри са разказали за напредъка, който са постигнали. Впечатляващо е да видиш тези подобрения. Виждам, че има много добро сътрудничество на България и Румъния с трети страни, например с Турция, каза тя. И припомни, че преди дни е бил приет пактът за миграция и убежище, като отбеляза, че по отношение на заложените в документа мерки България и Румъния се справят по-добре от други държави членки.

За ЕК и за мен лично е изключително важно България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство и това да бъде следващото решение на Съвета и докато все още аз съм на поста като европейски комисар, коментира Йохансон. 

В отговор на въпрос дали след приемането в сухопътния Шенген към България и Румъния ще има поток на нелегални мигранти, включително и дали ще бъдат връщани мигранти от други държави от ЕС, Йохансон каза, че изобщо няма такъв риск. По думите ѝ ще има подобряване на границите, което, според еврокомисаря, вече се случва. Има огромен напредък що се отнася до охраняването на външните граници и това ще продължи. Министър Стоянов ми разказа за успеха за намаляване броя на опитите за незаконно преминаване на границата с Турция, коментира още Йохансон.

Ще има прехвърляне на ресурси от вътрешните граници към външните граници на ЕС, посочи също тя. И добави, че ще има допълнително финансиране и подпомагане със служители от „Фронтекс“.

Аз съм изключително доволна с всичко постигнато до момента от двете държави и това се дължи и на усилията на двамата министри, които приоритизираха темата за Шенген и се концентрираха върху нея, каза също Йохансон. България и Румъния са по-добре подготвени да бъдат пълноправни членове на Шенгенското пространство от други държави, които вече са членове, коментира тя.

Служебният министър на вътрешните работи на България Калин Стоянов и заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою благодариха на еврокомисар Йохансон за подкрепата и вдъхновението.

БТА