Оставам министър до указ на президента за моето освобождаване, заяви служебният министър на външните работи Стефан Димитров пред журналисти в Министерския съвет. 

Дори и да няма указ, аз ще намеря начин да прекратя своя ангажимент като министър на външните работи, ако не можем да работим в екип, който позволява да достигнем целите, които сме си заложили, добави той. 

Комуникация с президента Румен Радев има всеки външен министър, аз комуникирам в силата си на външен министър, а не като Стефан Димитров, с администрацията на президента и по темите от професионален характер, и по това кой ще ръководи. Лични разговори по конкретиката на случилото се не съм имал, каза още Стефан Димитров.

Не виждам основания на професионална основа, по отношение на професионалните ми качества и отношения не би следвало да има забележки, посочи той за предложението на служебния премиер за неговата смяна. Нямам съмнения, че на тази позиция, в случай, че не съм аз, ще бъде избран най-правилният човек. Има достатъчно такива хора. Аз съм професионален дипломат, не съм политик, отбеляза Стефан Димитров. 

Той каза, че комуникацията му с премиера не е прекъсвала. Когато един екип започва да работи, има начални недоразумения, твърденията за невдигане на телефона са лишени от вярност, каза служебният министър на външните работи. Правим опит за правилната комуникация, каквато ще позволи на целия екип, на целия Министерски съвет, да си свърши работата, отредена по Конституцията, обясни той. 

На четири очи си казахме няколко думи с премиера, продължаваме да работим заедно до указ за освобождаването, до моя преценка или до обща преценка, че не можем повече да работим заедно, заяви Стефан Димитров. 

Служебният премиер Димитър Главчев предложи преди дни смяната на служебния министър на външните работи Стефан Димитров и на служебния министър на земеделието Кирил Вътев, като местата им съответно да заемат Даниел Митов и Георги Тахов.

По-рано днес депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов заяви пред журналисти в парламента, че оттегля одобрението си да бъда външен министър. 

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри си изпълняват задълженията, коментира по-рано през деня и  служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството, където с държавния глава са разговаряли за промените в кабинета.  

БТА